100 ezer euróért vette meg a győzelmet

2011.12.09. 07:40 Módosítva: 2011.12.09. 07:41

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) vizsgálatot indított abban az állítólagos megvesztegetési ügyben, amelynek két főszereplője a kazah Alekszandr Vinokurov és az orosz Alekszandr Kolobnyev. 

A svájci L'Illustre című magazin azzal vádolja Vinokurovot, hogy 100 ezer euróért megvette Kolobnyevtől a győzelmet a tavaly áprilisi, Liege-Bastogne-Liege országúti versenyen. A vádakat a hírek szerint világosan alátámasztja az az internetes levélváltás, amely a verseny másnapján zajlott a két kerekes között.

A 38 éves Vinokurov visszautasítja a feltételezést, intrikának minősítve az újság állítását. Mint mondta, valaki feltörhette a számítógépét, a Kolobnyev svájci bankszámlájára általa utalt összeget pedig úgy kommentálta, hogy gyakran ad kölcsön.

Kolobnyev a 2008-as pekingi olimpia mezőnyversenyében bronzérmet nyert, a 2007-es és 2009-es világbajnokságon is ezüstérmes lett. Az idei Tour de France-on egy doppingellenőrzésnél vízhajtót mutattak ki a szervezetében, de az orosz szövetség nem tiltotta el.

Vinokurov 2006-ban megnyerte a Vueltát, 2003-ban harmadik volt a Touron, majd négy éve, a 2007-es Touron megbukott a doppingvizsgálaton. Emiatt akkori csapata, az Asztana a következő évben nem is indulhatott a francia körversenyen, ő maga pedig kétéves eltiltás után térhetett vissza. Idén hatalmasat bukott és combcsonttörést szenvedett a Touron, ezután bejelentette a visszavonulását, majd szeptemberben megváltoztatta döntését.