Szőnyiék száguldanak a sivatagban

2012.06.14. 19:39

Szőnyi Ferenc jó szelet fogott ki, gyorsan halad a Race Across The America (RAAM) ultratávú kerékpáros versenyen. Még nála is gyorsabb Járvás Tamás. Most a sivatagban küzdenek, pénteken már a Sziklás-hegység kétezer méter körül csúcsai jönnek.

Szőnyi magyar idő szerint szerda este tízkor rajtolt el Oceanside-ból. A kerékpárost autóval kisérő Pájtli Pétertől megtudtuk, jó tempóban haladnak. A speciális kerékpár jól működik, a vártnál is magasabb az átlagsebesség, remélik, ez nem üt vissza később. A versenyzőknek szerencséjük volt, erős hátszelet kaptak, 40-50 kilométer per órás tempóval is tudtak tartósan haladni. A verseny most az arizonai sivatagban jár, óriási a hőség, 35-40 fokot mértek délelőtt a kisérők.

"Feri nagyon jól viseli a meleget, más versenyzők jégtasakokkal, vízpermettel hűtik magukat, de neki egyelőre nincs szüksége ilyesmire." - mondta Pájtli.

Szőnyi elsősorban folyadékkal veszi magához az energiát, félóránként kap egy-egy kulacs izotóniás italt vagy vizet, hogy az emésztése is rendben legyen, időnként tejberizst fogyaszt.

Amikor kisérőivel beszéltünk, 21 órája tekert Szőnyi, aludni még nem aludt, párszor állt meg 20-30 percre, hogy egy kicsit lazítson és egyen egy-egy szendvicset.

Szőnyi a 342,2 mérföldes (550 kilométer) 5. ellenőrzőpontot 20 óra 42 perc alatt érte el, ezzel a versenyben a tizedik. A RAAM másik magyar résztvevője, Járvás Tamás a hetedik helyen érkezett, 19 óra 16 perccel.