Armstrong, te hazudozó rohadék

2013.01.25. 12:37

A Tour de France címvédőjét, Bradley Wigginst elszomorította és felháborította Lance Armstrong vallomása, amelyben beismerte, hogy dopping segítségével nyert hét Tourt. Wiggins szerint a bukott kerékpáros 2009-ben is csalt.

Wiggins korábban többször is elmondta, hogy nagy tisztelője volt Armstrongnak, a hőse volt, lenyűgözte az amerikai versenyzési stílusa. „Az első Tourját akkor nyerte, amikor én 19 évesen bekerültem a pályakerékpáros-válogatottba. Nagyon inspiráló volt látni, honnan jött fel, minden fotó rákbetegként mutatta akkoriban."

A brit kerékpáros egykori rajongóként először meg sem akarta nézni az Oprah Winfrey-vel készült interjút, nem akarta látni, hogy az egykori sztár hogyan lesz semmivé. „A bevezetőben hat eldöntendő kérdés jött (Oprah ekkor kérdezte meg, hogy milyen szereket használt). Csak néztem, ahogy hirtelen előáll évek folytonos hazugságai után, nagyon nagy harag és szomorúság volt bennem, és egy kicsit el is érzékenyültem."

Lance Armstrong karrierje és bukása képekben - fotógalériánkhoz kattintson!
Lance Armstrong karrierje és bukása képekben - fotógalériánkhoz kattintson!
Fotó: Kevork Djansezian / AFP

Wiggins azért haragszik Armstrongra, mert nagy károkat okozott a kerékpársportnak. „Ez egy szívroham volt a sportágnak, ez váltotta ki a dühöm. Milyen kibaszott seggfej! Ugyanazt éreztem, mint a legtöbb ember, aki nézte."

Wiggins azonban leginkább azért haragszik Armstrongra, mert megakadályozta abban, hogy 2009-ben is felálljon a Tour dobogójára. Bár az amerikai azt állítja, hogy visszatérése után 2009-ben és 2010-ben tisztán, doppingszerek nélkül ment végig a háromhetes körversenyen, Wiggins ezt erősen kétli.

„Azt gondoltam: te hazudozó rohadék. Emlékszem, végig egymás nyakán lihegtünk, és figyeltem a testbeszédét. Az, akit én láttam küzdeni a 2009-es Tour Verbier-i hegyibefutóján, és az, akit egy héttel később, az utolsó előtti szakaszon, a Ventoux-n. (Armstrong ekkor vert rá Wigginsre 22 másodpercet), nem ugyanaz a kerékpáros volt. Már semmit sem tudok elhinni abból, amit mond."