Armstrong dopping nélkül is király lett volna

2013.01.26. 11:17

Meglepő és álszent nyilatkozatot tett Lance Amstrong doppingdoktora. Michel Ferrari azt állítja, hogy a kerékpáros doppingszerek nélkül is vert volna mindenkit.

Armstrong többek között azt is állította beismerő interjújában, hogy doppingszerek nélkül képtelenség Tour de France-t nyerni. „Lance-nek nincs igaza, és a média hajlamos túlbecsülni a tiltott szerek hatását, azzal az eredménnyel, hogy ez elengedhetelen, mert a versenytársak is ugyanezeket a módszereket és anyagokat használják."

Most vagy soha

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) február 6-ig adott határidőt Lance Armstrongnak arra, hogy együttműködjön a szervezettel. Travis Tygart, az USADA ügyvezetője elmondta, levelet írtak Armstrongnak a határidőről, és ha nem jelentkezik, akkor biztosan nem változtatnak örökös eltiltásán. Armstrong azért szeretné, ha enyhítenének büntetésén, mert más sportágakban - így új kedvencében, a triatlonban - még szeretne versenyezni.

A szintén eltiltott doppingdoktor egyik saját fejlesztésű módszere az volt, hogy olívaolajba keverve juttatott kis mennyiségű tesztoszteront a kerékpárosok szervezetébe. Most erről azt mondta, hogy csupán placebohatása volt, sőt azt sem zárja ki, hogy Armstrong rákbetegsége után a tesztoszteron csak rontott az oxigénfelvevő képességén.

Ferrari azt is állította, hogy Armstrong csak magaslati edzéssel is képes lett volna olyan fizikai állapotot elérni, amivel verhetetlen lett volna.

A magaslati, jellemezően 1500 méter feletti magasságban végzett edzőtáborozás lényege, hogy az alacsonyabb légnyomás hatására több vörösvérsejt termelődik a szervezetben, javul a vér oxigénfelvevő képessége, valamint a tüdő és a szív vérellátottsága. Ezek a hatások aztán alacsonyabb magasságokban kamatoztathatók igazán, mert a versenyzők kisebb erőkifejtés mellett is nagyobb teljesítményt tudnak leadni.

A doppingszerek közül az EPO is hasonló elvet követ, csak az mesterségesen növeli meg a vörösvértestek számát. Ferrari szerint a kúrák 3-6 százalékos teljesítménynövekedést okoztak, de ennyit szerinte a magaslat is adhat. „Armstrong ugyanazt a teljesítményszintet elérhette volna doppinghasználat nélkül is, mert az ő korszakában a tehetsége messze felülmúlta riválisáéit."

Korábban egyik excsapattársa is hasonlóan nyilatkozott, Andrea Peron szerint két-három Tourt simán nyerhetett volna tisztán is.