A Tour-címvédő nem szeret kockakövön menni

2013.10.18. 13:09

A belgiumi Ypres a 2014-es Tour de France ötödik szakaszának rajthelyszíne lesz, cél, hogy az első világháború kirobbanásának 100. évfordulójára méltóképpen emlékezzen a verseny. A háború alatt a Tour első éveinek több ikonikus alakja, köztük François Faber, Octave Lapize vagy Lucien Petit-Breton is áldozatul esett.

Ypresből indulva a mezőny több kockaköves szakaszt érintene ezen a napon és a találgatások szerint a legendás Arenberg adhat otthont a befutónak. Ez a rész a Párizs-Roubaix tavaszi klasszikus legnehezebb kockaköves rázatója.

A kockaköves szakasz beiktatásának terve igencsak megosztotta a mezőnyt. Rendkívül sérülésveszélyesek ezek az utak és a technikai hibák is hatványozottan számítanak. Utoljára 2010-ben járt ilyen utakon a Tour, akkor még Armstrong is a mezőnyben tekert, de a nagy nevek közül akkor többen elvéreztek itt és fel is adták a versenyt.

„Megszólaltak a vészcsengők a fülemben, amikor meghallottam a kockaköves szakaszra vonatkozó terveket – kezdte a címvédő Chris Froome. - Tudom, hogy mások is így gondolkoznak. Engem nem feltétlenül a kockakő aggaszt. Indultam már Párizs-Roubaix-n és tudom, milyen nehéz. Azzal is tisztában vagyok, hogy jó eséllyel nem lennék ott az élen Cancellara vagy Hushovd oldalán. Elfogadom, hogy velük nem tudnék menni, de ez nem zárja ki, hogy Contador, Quintana, Rodríguez vagy éppen Nibali csoportjában ne tudnék megragadni. Ami engem aggaszt, az a bukások és a technikai problémák. Egy technikai hibán elmehet az egész verseny. Ilyen hiba miatt nem lenne szabad senkinek sem elveszíteni a Tourt. Tudom, hogy bárhol megtörténhet, de nem Eugène Christophe korában vagyunk. A kiszámíthatatlanság aggaszt, nem az, hogy leszakadok.”

A 2014-es Tour de France végleges útvonalának prezentációja október 23-án lesz.