A dubaji koronaherceg is beszáll a kerékpársportba

2013.11.07. 09:31 Módosítva: 2015.05.10. 02:21

Tovább folytatódik az országúti kerékpársport globalizációja. Az arab országok közül elsőként, az Egyesült Arab Emírségek kontinentális bejegyzésű csapatot indít, a dubaji klub 18 fős kerettel és stabil szponzori háttérrel rajtol. Az csapat a februári Dubai Tour körversenyen debütál.

A velo.hu írása.

2013 első napjaiban a kerékpáros oldalakat olyan képek töltötték meg, melyeken Alberto Contador, Tony Martin és Ryder Hesjedal a felhőkarcolók között Dubajban szilveszterezik. Hamar kiderült, hogy nem egyszerű nyaralásról van szó, hanem a Dubai Tour prezentációjára érkeztek az országúti szakág meghatározó egyéniségei az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városába.

Ezután felgyorsultak az események. Az olasz versenyeket rendező RCS Sport szakmai támogatásával a Giro d' Italián és a Lombardiai Körversenyen is vendégeskedett a Dubai Tour szervezőcsapata. A Comói-tó partján pedig az emírségek képviselője arról beszélt, hogy minden készen áll a Dubai Tour rajtjára, sőt hamarosan megkezdhetik egy emírségékbeli Giro-rajt előkészítését is.

Ezzel párhuzamosan zajlott Dubaj első profi csapatának előkészítése is és augusztus végén álltak a nyilvánosság elé a tervekkel. Október végére pedig össze is állt a csapat, melynek a neve Skydive Dubai lesz. A főtámogató Dubaj exkluzív ejtőernyős központja a Skydive Dubai, ami a sportrajongó dubaji koronaherceg áldásával és támogatásával működik. A létrejövő csapat első évében a nagyobb ázsiai versenyeket célozza meg, egy-két európaival kiegészítve.

A 18 fős keretet három részre osztják. Hat helyi kerekest alkalmaznak, hat környékbeli bringást az arab világból és hat nemzetközi versenyzőt. A legnagyobb név Francisco Mancebo, aki az elmúlt három évben az Egyesült Államokban remek szezonokat teljesített kontinentális szinten, de korábban volt Grand Tour dobogós is. A másik ismertebb név a tunéziai Rafaa Chtioui, aki az Europcarban is tekert korábban. Idén pedig ott volt a firenzei világbajnokság nagy szökésében. A végleges keret és a prezentáció a Dubai Tour előtt várható.