Már az új EPO-t is kimutatják a doppinglaborok

2013.12.17. 15:50 Módosítva: 2015.05.09. 01:36

A kölni doppinglabor eljárást fejlesztett ki egy új, elterjedőben lévő szer, az AICAR kimutatására, a közeljövőben a 2013-as Tour de France mintáit is ellenőrizni fogják ezzel a módszerrel, hogy az új EPO-nak is nevezett dopping nyomaira bukkanjanak, írja a velo.hu.

Az AICAR az AMPK néven ismert enzim hatását imitálja, ami az élőlények és a sejtek anyagcseréjéért felelős. Az AMPK aktivitását utánozva a szer zsírégető hatású. Az AICAR-ral kezelt laboratóriumi egerek futóteljesítménye 44%-kal nőtt. Az AICAR kimutatása azért rendkívül nehéz, mert összetevői az emberi szervezet természetes alkotóelemei is.

„A sportolók körében egy 1000 fős mintán végeztünk kutatásokat különböző nem, kor és lakhely szerint, hogy meghatározzuk milyen értékektől kezdve számít egy minta gyanúsnak” – nyilatkozta a kölni labor egyik munkatársa. Az AICAR teszt gyorsan átment a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hitelesítésén, miután az eljárás jórészt az EPO kimutatásának technikájára épül.

Az AICAR 2010 óta szerepel a WADA tiltólistáján, de a figyelem középpontjába akkor került, amikor tavaly Madridban az egykori Xacobeo-Galicia csapat vezetőjét letartóztatták a szer birtoklásáért. Tavasszal fiatal orosz és Costa Rica-i bringások között bukkant fel.