Ilyen a verseny egy bringás feneke alól

2014.05.15. 09:14

A Forma-1-ben már régóta bevett, hogy fedélzeti kamerákat is használnak a közvetítésekben. A kerékpársportban is ez a törekvés. Élőben egyelőre még nem megy, de már bringákra szerelt kamerákkal rögzítenek képeket. A Tour of Californián is tesztelik a bringás képrögzítést.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség szabályai ugyan nem tennék lehetővé, hogy kamerákat szereljenek a bringákra, de alighanem a vezetők is érzik, még látványosabbá válhatnak a közvetítések az új eszközökkel, ezért a Tour of Californián kivételt tettek.

A Shimano a verseny minden napján 6-10 kerékpárra szereli fel kameráit. Ezeket a nyereg alá vagy kormányra rögzítik. A szakaszok végén aztán összegyűjtik a kamerák memóriakártyáit, majd az NBC tévés összefoglalójába kerülhetnek az érdekesebb jelenetek. A kísérlet még béta-fázisban van, a kamerák egyelőre nem tudnak egy teljes szakaszon, három-öt órán át működni, és még azt sem tudták megoldani, hogy élőben továbbítsák velük a képeket.

A kamerákat már több csapat is tesztelte, a bringások véleményét is figyelembe veszik majd, mielőtt általánossá válna a használata. Néhány kerékpáros már elmondta, hogy nincs baja a kamerával, de egy hegyi szakaszon nem szívesen vinné magával, mert az emelkedőkön minden pluszgramm hátráltathatja.

Kerékpáros verseny testközelből

A Tour of California első szakaszáról egy videó már ki is került, a Giant-Shimano csapatából két bringás kapott kamerát. A sprintet felvezető Koen de Kort nyereg alatti nézetből mutatta a mezőnyt, míg kapitánya, a végül másodikként célba érő John Degenkolb saját szemszögéből vette fel az akciókat. A videón jól érzékelhető, hogy megy a helyezkedés, és hogy milyen erők hatnak a sprint közben, amikor 70 kilométer per óra körüli sebességre gyorsulnak a kerékpárosok.

A Tour of Californiát négy szakasz után az időfutamot megnyerő Bradley Wiggins vezeti.