Vizsgálják, miért kaphatott tiltott szert a Tour címvédője

2014.06.24. 10:09

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) eljárást indított annak kiderítésére, hogy jogszerűen kapott-e áprilisban engedélyt tiltott szer használatára Chris Froome, a Tour de France brit címvédője.

Az UCI jelezte, hogy az ügyben szorosan együttműködik a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) és a gyógyászati méltányosságot (TUE-engedély) kiadó nemzeti bizottsággal. Az elmúlt hetekben a Le Journal du Dimanche francia lap foglalkozott a témával, és értesülése szerint az illetékes hatóságok nem jártak el körültekintően, amikor megadták az engedélyt Froome-nak, hogy mellizom-gyulladására glükokortikoszteroidot - gyulladáscsökkentőt - használhasson.

Amint Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az MTI-nek kedden elmondta: minden országban működik úgynevezett TUE-bizottság, amely megfelelő orvosi leletek és diagnózisok mellett kiadhat ilyen engedélyt. Ez a kezelések idejére mentességet biztosít tiltott listás szerek használatára. Így például ha a sportoló az adott időszakban fennakadna az ellenőrzésen, akkor sem büntetik, hiszen van engedélye.

"A lényeg, hogy a sportoló sérülés, betegség esetén megkapja a lehető legjobb gyógyszert, és ha ez tiltott szer lenne, akkor sem kell tartania büntetéstől. Ami még lényeges, hogy az idei év végéig a nemzeti TUE-bizottságok által kiadott engedélyeket a WADA TUE-bizottsága felülbírálhatja" - fogalmazott Tiszeker Ágnes.

Froome-nak a csapata, a Team Sky kérte meg a glükokortikoszteroidot az illetékes nemzeti TUE-bizottságtól, hogy mellizom-gyulladását megfelelően kezelje a romandiai körverseny előtt. A brit bringás idén is nagy esélyese a Tour de France-nak, amelyre július 5. és 27. között kerül sor.