Magyar találmánnyal csalhatnak a kerékpárversenyen

2014.09.04. 15:03

Nehéz magyarázatot találni arra, hogy a Vuelta a Espanán elbukó Ryder Hesjedal kerékpárjának mitől forgott körbe a kereke a földön is. Bizonyíték lehet arra, hogy a versenyzők elektromotoros rásegítéssel csalnak.

Hesjedal a Vuelta hetedik szakaszán volt szökésben, de bukása miatt nem tudott az élen maradni. Egy kanyarban sodródott ki, és a bukás után első hátsó kereke egy kicsit sem lassulva pörgött tovább. Már korábban is voltak olyan vádak, hogy néhány kerékpáros beépített elektromotort használ, leginkább Fabian Cancellárát támadták 2010-es sikerei után, de sosem tudták bizonyítani.

Csak feltételezték, hogy kormányán babrálva bekapcsolja a motort. Ekkor a Tour de France szervezői be is jelentették, hogy kerékpárszkennereket használnak majd a szakaszok után, hogy kiszűrjék a csalókat.

Tovább hajtja a motor a kerékpárt esés után

Hesjedal pörgő kereke azonban már alig hagy kétséget, főleg azért, mert valóban létező technikáról van szó.

A Bikemag.hu éppen szerdán mutatott be egy elektromos rásegítéssel működő magyar fejlesztésű országúti kerékpárt, ami jóval könnyebb a pedeleceknél. „Ahol eddig 10-15-tel cammogtál fel, ott simán tarthatod a 20 km/h fölötti sebességet, a hegy teljes hosszában, az első fokozat két órán át, a második egy órán át, a harmadik 30-40 percig ad plusz Wattokat" – írják, és ezek az adatok bármelyik versenyzőnek meggyőzőek lehetnek.