Armstrong annyit hazudott, hogy hazugságvizsgálót fejlesztettek belőle

2014.10.30. 12:58

Lance Armstrong éveken át hazudott doppingolásáról, de most úgy tűnik, ezzel a technika fejlődéséhez is hozzájárul. Az ő hamis nyilatkozatait felhasználva fejlesztenek ki egy hazugságvizsgálót.

Armstrong egyik legemlékezetesebb, sokáig unalomig ismételt tévés megnyilvánulása az volt, amikor Larry Kingnél belemondta a kamerákba, hogy: „Sosem doppingoltam." (I have never doped.) Azóta már tudjuk, hogy szinte mindig doppingolt, és a kerékpáros nemcsak saját szervezetét manipulálta, hanem a médiát és a szurkolókat is.

Az újra és újra tagadott doppingolásról készült videók most nagyon jól jöttek egy hazugságvizsgáló szoftvert fejlesztő milánói kutatónak. Az Olaszországban fejlesztett program három, 2005-ös, tehát hazug videót és az Oprah Winfrey-nek adott beismerő interjút elemezte. A szoftver természetesen minden előítélet nélkül vizsgálta meg a felvételeket. A program a fejmozgások, akaratlan gesztusok és a tekintet alapján képzett le viselkedésmintákat.

Kiderült, mikor Armstrong hazudott, akkor akaratlanul megrázta a fejét, pislogott, és ajkait összeszorította. Ez utóbbit politikusoknál is gyakorta a hazugság jeleként azonosították. Ezekből a gesztusokból rengeteget talált a szoftver.

A kutatók azt állítják, hogy hazugságvizsgálójukat később is lehetne használni a doppingellenes küzdelemben. Bár, ahogy büntetőügyekben, úgy a sportban sem szokták bizonyítékként elfogadni a hazugságvizsgálat eredményét.