A pokolba! Visszavonul az Ördög

2014.11.09. 14:58 Módosítva: 2014.11.09. 18:00

Ritka az ilyen, de egy ikonikus szurkoló visszavonulása is hír lehet. A Tour de France legismertebb rajongója, a német Didi Senft többé már nem ugrál a bringások mellett villájával és ördögjelmezében.

A csak az Ördögként ismert Didi Senft először 1992-ben látogatott el a Tour de France-ra, és aztán a verseny elmaradhatatlan kellékévé vált. A televíziók is gyakran mutatták a piros ördögjelmezben, villával a kezében ugráló vagy a kerékpárosok mellett futó németet, akinek annyira bejött a szurkolás, hogy egy idő után megélt belőle.

A szponzorok is fantáziát láttak benne, hiszen az excentrikus figura többször tűnt fel a képernyőn, mint jónéhány kerékpáros.

Az Ördögre fel is lehetett készülni, hiszen óriási kerékpárja, amely a Guiness Rekordok könyvébe is belekerült, messziről látszott, és ha az aszfalton megjelentek a felfestett villák, lehetett tudni, hogy a közelben van. Arról két magyarázat is van, hogy honnan vette jelmezét. Az egyik szerint egy német kommentátortól, aki a kritériumversenyek utolsó körét a vörös ördög köreként vezett fel. A másik elmélet szerint az olasz Claudio Chiapucci inspirálta, Senft kedvence, aki szintén Ördög becenevet viselt a Touron, amelyen kétszer, a Giro d'Italián háromszor nyerte el a Hegyek királya címet. Chiapucci aztán kikopott a mezőnyből, de Senft maradt, és a háromhetes versenyek mellett a tavaszi klasszikusokon is feltűnt.

A jelmezes szurkolással hagyományt teremtett, egyre több epigonja tűnt fel az országutak mellett, de olyan elismerést és figyelmet már senki nem kapott. Az utóbbi években már rá is ráuntak a tévések, már nagyon ritkán közelített rá a kamera.

A piros jelmeztől csak nagyon ritkán vált meg, a Girón azért húzott rózsaszínt is, és a 100. Tour de France tiszteletére tiszta sárgába is öltözött.

A 62 éves Senft két éve betegsége miatt maradt távol, egy vérrögöt műtöttek ki az agyából, de most egészségállapota mellett anyagi helyzete is arra kényszeríti, hogy abbahagyja a mezőnyt szakaszról-szakaszra követő, rengeteg kilométert és pénzt felemésztő szurkolást.

Az ő karrierjének is a dopping vetett véget. A német televíziók nagyon következetesek, a sorozatos doppingbotrányok miatt a profi kerékpárt nem tartják elég etikusnak ahhoz, hogy képernyőre kerüljön, így a szponzorok is távol maradnak, és ezt sínyli meg Senft is. Állítólag már csak havi 500 eurós bevétele van, amit a szereplésekért kap, ebből pedig nem tudja finanszírozni az utazásokat.

Az Ördög nemcsak szurkolt, de újabb és újabb képtelen kerékpárokat gyártott, összesen 120 konstrukciót készített. A világ legnagyobb bringája mellett egészen kicsiket, 19 centiméterest is készített, de ő alkotta meg a világ legnagyobb mobil gitárját (ezt is a biciklihez hasonlóan kell hajtani).