Meglepetésellenőrzéssel akartak motorral csaló bringásokat fogni

2015.03.24. 19:30 Módosítva: 2015.04.30. 15:08

A Milánó–San Remo-verseny után váratlanul kerékpárvizsgálatot rendelt el a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI). Nem mondták ki, de valószínűleg vázba rejtett motorok után kutattak.

Időről-időre felmerül, hogy a kerékpárosok már nem is feltétlenül magukat doppingolják, hanem a vázba rejtett elektromotorral próbálnak jogosulatlan előnyhöz jutni. Bizonyíték még nincs rá, hogy versenyen valaha is használták volna, de az UCI úgy látszik komolyan foglalkozik a vádakkal.

A vasárnapi verseny vége előtt 20 kilométerrel értesítették rádión a résztvevő csapatokat, hogy a befutó után kerékpárellenőrzés lesz. Összesen 36 kerékpárt gyűjtöttek be 11 csapattól. A finis után a szervezők megjelölték a bringákat, majd egy külön sátorhoz vitték őket. Az első három helyezett bringáját is elkérték, és többek között a korábban már meggyanúsított Fabian Cancellara kerékpárját is átvizsgálták.

A bringák nyeregcsövét és a középagyat is eltávolították, majd a vázba kamerát csúsztattak az ellenőrök, akik így sem találtak semmit.

„Nincs ezzel semmi baj, mert nincs mit rejtegetnünk, és jó is, ha ezt bizonyítjuk, és átvilágítanak minket. Csak azt nem akarjuk, hogy darabokra vágják a kerékpárjainkat" – mondta Rolf Aldag, az Ettix-Quick-Step menedzsere.