Macskakövön, brutális emelkedőkön is megtörhetetlen a norvég zseni

2015.04.05. 18:05

Alexander Kristoff hihetetlen nagy formában van, bár nem ő volt az igazán nagy favorit, megnyerte a Flandriai körversenyt is. Niki Terpstrával jól időzítették szökésüket, a hajrában pedig a katyusás hozta a papírformát, lesprintelte riválisát. Kristott a verseny történetének első norvég győztese lett.

A Flandriai körversenyek előtti esélylatolgatás az utóbbi években mindig úgy kezdődött, hogy vajon Fabian Cancellara vagy Tom Boonen nyer. A két kerékpáros az elmúlt tíz évben összesen hatszor nyert, de most egyikük sem lehetett itt versenybalesetekből eredő sérüléseik miatt.

Nélkülük Geraint Thomas (Sky), a tavalyi második Greg Van Avermaet (Lotto), a Párizs–Roubaix-címvédő Niki Terpstra, Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step), az örök hazai ígéret Sep Vanmarcke, az egynaposokat két évvel ezelőtt uraló Peter Sagan és Alexander Kristoff tűnt igazi favoritnak.

A Brugge és Oudenaarde közötti 264,2 kilométeres táv pokoli kemény. Szűk, macskaköves szakaszokra is ráviszik a mezőnyt, és összesen 19 kisebb-nagyobb emelkedőkre. A Paterberg és Koppenberg 20 százalék fölötti meredekségű részeket is tartalmaz, ahogy szinte mindig, most is voltak olyan versenyzők, akik csak tolni tudták itt a bringájukat.

Az igazi verseny 200 kilométer után kezdődött, ekkor fogta meg a főmezőny a két legkitartóbb szökevényt, Lars Ytting Bak (Lotto) és Damien Gaudin (AG2R) állt sokáig az élen. Az üldözést a Sky vezette, nagyon úgy tűnt, hogy képesek lehetnek Thomast győzelemre vezetni.

Az egymást érő támadások és mászások azonban szétszedte az ő sorukat is. Meglepetésre a sprinter André Grepiel is akciózott 46 kilométerre a sortól, majd az asztanás Lucenko hozott össze fél perc körüli előnyt a Koppenbergen. Nem hagyták azonban elmenni, a Lotto vezetésével egy körülbelül 30 fős csoport felzárkózott hozzá.

Huszonhét kilométer volt hátra, amikor Terpstra és Kristoff lódult meg a Kruisbergen, és ritmusukat senki nem tudta átvenni. Tíz kilométer alatt közel félperces előnyt hozott össze a páros. Húzásuk mindenkit meglepett, arra lehetett számítani, hogy a két utolsó meredeken, az Oude-Kwaremonton vagy a Paterbergen dől el a verseny.

Az előbbi hegyen Stybar és Thomas még mindent megpróbált, jó iramban haladtak felfelé, 14 másodpercre csökkentették a különbséget, de Kristoffék gyorsan kapcsoltak, a Kwaremont utáni lejtmenet végén már újra 25 másodperccel vezettek. Az előnyüket az utolsó emelkedőn is megőrizték, készülhettek a hajrára. Igaz, Sagan és Van Avermaet még megpróbált kétségbe esetten felzárkózni, de már ők is erejük végén jártak.

Kristoff a mezőny egyik legjobb sprintere – nem is sokan gondolták volna, hogy kibírja a falmászásokat – , így nyugodtan várhatta a sprintet. Az utolsó pillanatig kivárt, aztán simán lelépte Terpstrát. A harmadik helyen Van Avermaet érkezett.

Kristoff egészen elképesztő hetet tudhat maga mögött, a hét közben rendezett Driedaagse de Panne összetettjét úgy nyerte meg, hogy a négyből három szakaszon is győzni tudott. Igaz, ott szinte mindig mezőnyhajrában.

Eredmények:

1. Alexander Kristoff (norvég) Katyusa
2. Niki Terpstra (holland) Etixx - Quick-Step
3. Greg Van Avermaet (belga) BMC Racing Team
4. Peter Sagan (szlovák) Tinkoff-Saxo
5. Tiesj Benoot (belga) Lotto Soudal
6. Lars Boom (holland) Astana Pro Team
7. John Degenkolb (német) Team Giant-Alpecin
8. Jurgen Roelandts (Bel) Lotto Soudal
9. Zdenek Stybar (cseh) Etixx - Quick-Step
10. Martin Elmiger (svájci) IAM Cycling