És akkor rácsukták a bringások fejére a sorompót

2015.04.12. 18:11 Módosítva: 2015.04.30. 14:38

Bradley Wiggins gyerekkori álma nem teljesült, az országúti versenyzéstől búcsúzó brit kerékpáros nem tudta megnyerni a Párizs–Roubaix-t. A német John Degenkolb viszont valóra váltotta az álmát, izgalmas, akciódús csata végén sprintben győzött a macskaköves szakaszairól ismert klasszikuson. A versenyen egy sorompó és vonat is galibát okozott.

Bradley Wiggins a Sky csapatában abbahagyta az országútizást, innentől kezdve már csak a pályversenyzésre koncentrál. Győzelemmel szeretett volna búcsúzni, mindent ennek rendelt alá a szezonban, különleges kerékpárt is kapott, de egy 18. hellyel meg kellett elégednie.

A Párizs–Roubaix 253 kilométerén 27 macskaköves szakasz keseríti meg a bringások életét. A kockaköveken elég nehéz jó ritmusban haladni, a szűk utakon előzni sem egyszerű. A toldozott-foldozott, poros burkolaton állandóan számolni kell a defektekkel és bukásokkal. Mindezt túl kell élni annak, aki nyerni akar.

Meg például egy sorompót is. A céltól 85 kilométerre a főmezőny előtt lecsukódott egy. A szabályok értelmében ilyenkor a bringásoknak is meg kéne állnia, de néhányan kockáztattak, a lecsukódó sorompót lekoccolva hajtották át, és a felvezető motoros tiltását is figyelmen kívül hagyták. Néhány másodpercre rá el is száguldott egy vonat. A zsűri nem szokott mérlegelni, az áthajtó kerékpárosokat simán kizárják, ahogy megtették 2006-ban is. Akkor Leif Hostét, Peter Van Petegemet és Vlagyimir Gusevet a második, harmadik, negyedik helyről zárták ki, mert elhajtottak a lecsukott sorompó mellett, miközben próbálták üldözni a győztes Fabian Cancellárát.

Az idei versenyben öt kerékpáros vett részt hosszú szökésben, Grégory Rast (Trek), Alexis Gougeard (AG2R), Aleksejs Saramontis (IAM), Tim Declerq (Topsport Vlaanderen), Fredrick Backaert (Wanty) a táv 230 kilométeréig húzták ki elől.

Egyetlen kerékpáros sem tudott most igazán dominálni, az erős oldalszél is szétkapta a mezőnyt, de éppen ezért az utolsó 30-35 kilométer rendkívül látványos és agresszív versenyt hozott. Először Wiggins robbantott, jó időfutam menő képességére építve próbált meglépni. Megfogta Vandeberhg-t, és együtt tempóztak tovább. Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) és Jens Debusschere (Lotto) is felzárkózott még. De a mezőny nem hagyott sok esélyt nekik, hamarosan újra együtt volt a 35-40 bringásra apadt élmezőny.

Sorra jöttek ezután a támadások, Jürgen Roelandts elsőként haladt át a verseny történetében sokszor döntőnek bizonyuló Carrefour de l'Arbre nevű kockaköves szakaszon, de hamar elolvadt az előnye. Lars Boomtól (Asztana) jött a következő akció, de ezt is szerelték.

Már csak 11 kilométerre voltak a céltól, amikor Greg Van Avermaet (BMC) és Yves Lampaert (Etixx-Quick-Step) meg tudott lépni, a mezőny kisebb csoportokra szakadt. John Degenkolb lendületesen jött föl a második csoportból, csapattársa, De Backer önfeláldozóan segített be neki. Tíz-tizenöt másodperccel lemaradva Martin Elmiger (IAM), Stybar, Boom and Jens Keukeleire (Orica GreenEdge) üldözte őket. Stybar egy mini időfutamot nyomva felzárkózott az élcsoportra. Innentől már győzelmi reményei is lehettek, csapattársával, Lampaerttel taktikázhattak a másik két bringás ellen.

Lampaert meg is tett mindent, a roubaix-i velodromba fordulva felvezette a hajrát Stybarnak, de nem volt nagy esélye a csehnek, Degenkolb megmutatta, hogy milyen kiváló sprinter, remekül időzített hajrával nyert. Stybar második lett, Van Avermaet harmadik.

Degenkolb történelmet írt, az 1896-os első kiírás óta nem nyert német, és ő lett a harmadik kerékpáros, aki egy évben megnyerte a Milánó–San Remót és a Párizs–Roubaix-t is.

Eredmények:

1. John Degenkolb (német) Team Giant-Alpecin 5:49:51
2. Zdenek Stybar (cseh) Etixx - Quick-Step
3. Greg Van Avermaet (belga) BMC Racing Team
4. Lars Boom (holland) Astana Pro Team
5. Martin Elmiger (svájci) IAM Cycling
6. Jens Keukeleire (belga) Orica GreenEdge
7. Yves Lampaert (belga) Etixx - Quick-Step 0:00:07
8. Luke Rowe (brit) Team Sky 0:00:28
9. Jens Debusschere (belga) Lotto Soudal 0:00:29
10. Alexander Kristoff (norvég) Team Katusha 0:00:31