Miért hajt egy autó 200 bringással szembe?

2015.04.20. 10:19

Úgy látszik, idén nincs olyan tavaszi klasszikus kerékpárverseny, amelyen ne történne valami ijesztő. A Flandriai körön kísérő autók ütöttek el versenyzőket, a Párizs–Roubaix-n egy lecsukott sorompó és elszáguldó TGV váltott ki vitákat, az Amstel Gold Race-en pedig egy mezőnnyel szembehajtó autó tűnt fel.

Hollandiában örömünnep az Amstel Gold Race, mindenki készül rá, de most mégis volt valaki, akit nem érdekelt, hogy lezárták az utakat. Az egyik településen a jó negyven kilométer per órás tempóval hajtó mezőnnyel ment szembe egy kocsi. A felvezető motorosnak úgy kellett kiterelnie az útról, hogy elférjenek a bringások.

Autó ment szembe a mezőnnyel az Amstel Gold Race-en

A Maastricht és Valkenburg közötti 253 kilométeres verseny az utolsó percekig úgy alakult, ahogy azt címvédő Phillipe Gilbert csapata, a BMC kitalálta. A Tour de France-győztes Vincenzo Nibali, és az időfutammenő Tony Martin ugyan sokáig szökésben volt, de az utolsó kilométerekre újra összeállt a mezőny. Az Amstel Gold Race-en általában az utolsó kemény valkenburgi kaptató, a Cauberg dönt, a 900 méteres emelkedőn lehet akkora előnyt szerezni, ami a célig kitart.

A BMC is itt akarta eldönteni a versenyt. Gilbert csapattársa, Ben Hermans indított először. Gilbert még erre a sebességre is rátett, úgy tűnt, elég erős a tempó ahhoz, hogy más ne bírja el. Meglepetésre a sprinter Michael Matthews (Orica-GreenEdge) a címvédő mögött maradt. Az utolsó kilométerre azonban még többen felzárkóztak, mezőnyhajrában dőlt el a verseny. A korábban leszakadó Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) maradt a legfrissebb, Alejandro Valverdét (Movistar) és Matthewst sprintelte le. Kwiatkowkskinak ez volt az első győzelme világbajnoki trikóban.