Benkó Barbara 21. a montis világkupa első XCO állomásán; Jolanda Neff nyert Nove Mestoban

2015.05.24. 16:22

Nove Mestoban rendezték az idei UCI Mountain Bike világkupa sorozat első XCO állomását. A helyszín az elmúlt két évben nagy presztízst vívott ki magának mind a nézők, mind a versenyzők között, elnyerte a legjobb XCE/XCO helyszín címét 2013-ban és 2014-ben is.

Benkó Barbara - ranglistahelyezéséből adódóan - 40. helynél is hátrébb volt kénytelen startolni, de már az első körben a top 10-ben hajtott. Végül a 21. helyre csúszott vissza, amely így is egyike a legjobb női montis eredményeknek a magyar kerékpársportban. Barbi ráadásul kemény hónapokon van túl: remekül szerepelt a ciprusi Sunshine Cupon, ám később egy vírusfertőzés döntötte le a lábáról, majd edzés közben balesetet szenvedett, pár nappal később viszont már nyerte a hazai Salgótarjáni C2-es XCO versenyt. Két héttel ezelőtt azonban újra baleset érte edzésen, amelynek folyományaként több tucat öltéssel az arcán kellett ma helyt állnia.

A verseny egyébként Jolanda Neff és Gunn-Rita Dahle csatáját hozta. A svájci és a norvég bajnokok szinte végig fej-fej mellett haladtak, ám az utolsó körben a norvég pont akkor hibázott (elakadt az egyik emelkedőn és tolnia kellett egy darabig a kerékpárt), amikor Neff elkezdett komolyabb tempót menni. A Stöckli versenyzője innentől kezdve nem is adott esélyt vetélytársának, a célig menetelt és megnyerte a versenyt, a harmadik másfél perc hátrányban az országúti világbajnok, Pauline Ferrand Prevot (Rabo-LIV) lett.

Végeredmény:

1 NEFF Jolanda (STOECKLI PRO TEAM)

2 DAHLE FLESJAA Gunn-Rita (MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM) + 0:01

3 FERRAND PREVOT Pauline (RABOLIV) +1:39

4 PENDREL Catharine (LUNA PRO TEAM) +2:21

5 LANGVAD Annika (SPECIALIZED RACING) +2:27

6 KALENTYEVA Irina (MOEBEL MAERKI MTB PRO TEAM) +2:54

7 DAVISON Lea (SPECIALIZED RACING) +2:55

8 HENDERSON Rebecca (TREK FACTORY RACING) +3:19

9 GROBERT Helen (GHOST FACTORY RACING) +3:35

10 WLOSZCZOWSKA Maja (KROSS RACING TEAM) +3:36

(...)

21 BARBARA Benko (Focus XC Team) + 7:19