Contador kamudefektje után rejtett motorral csalt?

2015.06.04. 13:09

Az EPO-láz már elmúlt, de úgy tűnik, megint van olyan téma, amiről folyamatosan beszélni lehet az országúti kerékpárban. Egyre többször merül fel, hogy a profi bringások motorizált bicikliket használnak verseny közben. Most Alberto Contadorról állítják, hogy így csalt az Giro d'Italián.

A francia L'Equipe szakírója, Philippe Brunel indirekt bizonyítékokat vélt találni arra, hogy Contador a 16. szakaszon mechanikai doppingot használt. A Tinkoff-Saxo kerékpárosa pont ezen a nehéz hegyi etapon maradt le riválisai mögött, közel egy perc hátrányt kapott, mert defektje miatt kereket cserélt.

Brunel szerint azonban szó sem volt defektről. Amikor Contador megállt, csapattársától, Ivan Bassótól kapott hátsó kereket. Ezzel nem is volt gond, de a francia újságíró szerint annál furcsább, hogy Basso az elvileg lyukas kereket berakta saját kerékpárjába, és gond nélkül továbbment vele. nem várta meg a szerelőket. Contador ezután egyedül ledolgozta hátrányát, majd a harmadik helyen végzett az etapon. 

Azt nem tudni, hogy a versenybírók közül bárki gyanút fogott volna, de két nappal később, a 18. szakasz után Contador biciklijét is átvizsgálták rejtett elektromotor után kutatva, de semmi gyanúsat nem találtak.