54,526 kilométer az egyórás kerékpározás világcsúcsa

2015.06.07. 20:46

Bradley Wiggins új világcsúcsot állított fel a londoni Lee Valley VeloParkban, egy óra alatt 54,526 kilométert kerékpározott, rengeteget, másfél kilométert javított a korábbi rekordon.

Abban senki nem kételkedett, hogy a világ egyik legjobb időfutamosa megdönti-e Alex Dowsett 52, 937 kilométeres rekordját, csak az volt a kérdés, hogy mennyivel szárnyalja túl.

Wiggins edzésen állítólag 54,9 kilométerig is jutott, az 55-tel kezdődő eredményt sem tartotta lehetetlennek, de azt ő is elmondta, a pillanatnyi körülmények akár 500 métert is módosíthatnak a teljesítményén.

A brit kerékpáros úgy tervezte, hogy egyenletesen tekeri végig az egy órát. A rajt után egy kicsit gyorsabban kezdett, de aztán hamar beállt a tervezett tempójára. 54,5 kilométer per óra körüli sebességgel haladt, 20 perc után már 40 másodperccel előrébb járt, mint Dowsett a csúcsánál.

A bringások az egyik legkeményebb próbatételnek tartják az egyórás időfutamot, Wiggins egy kis pszichikai trükkel próbált könnyíteni rajta, fejben ötször 12 perces szakaszokra bontotta, és csak ezekre a rövidebb etapokra akart koncentrálni.

Az első fél órában viszonylag egyenletesen tekert, 54,6 km/h-t tartott, de apránként javított is az átlagon. A 45. perc után azonban egy kicsit már fáradni látszott Wiggins, pár századdal csökkenni kezdett a sebessége, de a rekord egy pillanatig sem volt veszélyben. Azt Wiggins is tudta, hogy az egyórás kerékpározás igazán az utolsó tíz percben kezdődik, egy kicsit nehezebben is tartotta már magát a kerékpáron, de kitartott, végül 54,526 kilométerig jutott.