Nincs tehetsége, de mindenkit bedarált a belorusz gép

2015.09.23. 22:17

A legnagyobb favoritoknak nem ment a kerékpáros világbajnokság időfutamában. A fehérorosz Vaszik Kirjienka élt a lehetőséggel, végig vezetve megnyerte a számot Richmondban.

Az biztos volt, hogy az időfutamban nem lesz címvédés, mert a tavalyi bajnok Bradley Wiggins már a pályaversenyzésre és a riói olimpiára fókuszál, így el sem indult Richmondban az egyórás kerékpározás világcsúcstartója. Egy másik specialista, a négyszeres világbajnok Fabian Cancellara is kihagyni kényszerült a vb-t. A svájci bringásnak az egész szezonja pocsék volt, tavasszal is bukott, a Tour de France-ot sárga trikósként adta fel, és a Vuelta a Espanát is egy sérülés miatt hagyta ott túl korán.

Az előző vb ezüst- és bronzérmese azonban rajthoz áll, a háromszoros világbajnok Tony Martin és Tom Dumoulin is meggyőző formában tekert a szezonban. Utóbbiról azonban nem lehetett tudni, mennyit vett ki belőle a Vuelta a Espana, ahol az utolsó előtti szakaszig vezetett. Azok, akik megpróbálták megdönteni az egyórás rekordot – röviden így lehetett összefoglalni, kik számítanak még esélyesnek. A brit Alex Dowsett, az ausztrál Rohan Dennis, az osztrák Matthias Brändle is is ott volt az indulók között. Jó időre lehetett számítani az Európa-játékokon győztes Vaszil Kirjenkától és a háromheteseken jól teljesítő Rigoberto Urantól is.

Az 53,5 kilométeres pályát mindenki elég gyorsnak találta előzetesen, nem is különösebben technikás, hosszú egyenesek alkotják, ahogy az egy amerikai városban szinte el is várható, csak az utolsó kilométereken kellett a kanyarokra figyelni. A szintemelkedés összesen 253 méter, de igazán nehéz kaptatót nem kellett megmászniuk a bringásoknak, nagy tempóval lendületből vehették a dombokat. Egyedül az utolsó kilométeren belül lévő emelkedő jelentett kihívást.

A hetven nevezőből elsőként startoló Michael Hepburn megadta az alaphangot, az ausztrál 1:04:27-es ideje lett a viszonyítási alap. Ezt az időt találta telibe a 19.-ként startoló Stephen Cummings, de hamarosan mindkettőjüket megelőzték, az olasz Moreno Moser és meglepetésre a lengyel Marcin Bialoblocki is eléjük került. Utóbbi 1:03:51-gyel ugrott az élre.

A legjobbak persze az utolsók között rajtoltak, és sorra megjavították a részidőket. Az első időmérőnél Jan Barta is vezetett, de a legjobb időt a hármas rajtszámot kapó Kirjienka hajtotta. Tíz másodpercet vert Tony Martinra, aki később sem tudott igazán gyorsítani. Féltávnál fél perc hátránya volt a fehérorosz mögött. Az igazán nagy szenzációt azonban az 54.-ként startoló Jerome Coppel szolgáltatta, hasonló tempóban tekert, mint Kirjienka, bejelentkezett a dobogóra. Sokáig ő vezetett a harmadik időmérőnél. Az olasz Adriano Malori is hasonló sebességgel haladt, át is vette a vezetést Coppeltől.

Dennis sem tudta velük tartani az iramot, az ausztrál ráadásul fontos másodperceket veszített, amikor kerékpárcserére kényszerült. Dumoulin sem tudta hozni magát, egy pillanatig nem volt esélye a dobogóra. 

Kirjienka nem látszott túlságosan fáradni, a harmadik időmérőnél tíz másodpercet adott Malorinak, látszott, kettejük között dőlhet el az első hely az utolsó 10-12 kilométeren. A GPS-es adatok alapján volt, hogy csak három másodperc volt közöttük, de a fehérorosz osztotta be jobban az erejét, az utolsó kilométeren lévő emelkedőt gyorsabban mászta meg, így kilenc másodperccel megverte Malorit. A harmadik Coppel lett.

Kirjienka nem ismeretlen a profik között, nyert már szakaszt a Giro d'Italián és a Tour de France-on is, de leginkább alázatos munkája miatt szeretik. A Sky csapatában az egyik legfontosabb segítője Chris Froome-nak, a hegyekben is számíthatnak rá, de síkon is elnyűhetetlen, mint a gép, úgy diktálja a tempót. Bár a kerékpárosok között kultikus státuszban van, ő maga nem annyira foglalkozik ezzel. A Sky honlapján is fontosnak tartotta megjegyezni: „Nincs különösebb tehetségem."

Eredmények:

1. Vaszil Kirjienka (Fehéroroszország) 01:02:29
2. Adriano Malori (Olaszország) 01:02:38
3. Jerome Coppel (Franciaország) 01:02:56
4. Jonathan Nicolas Castroviejo (Spanyolország) 01:02:59
5. Tom Dumoulin (Hollandi) 01:03:30
6. Rohan Dennis (Ausztrália) 01:03:37
7. Tony Martin (Németország) 01:03:46
8. Marcin Bialoblocki (Lengyelország) 01:03:51
9. Maciej Bodnar (Lengyelország) 01:03:46
10. Moreno Moser (Olaszország) 01:04:01