Nincs pihenő, mindig csak felfelé vezet az út

2015.10.30. 13:27

A tajvani KOM Challenge-et a világ tíz legkeményebb országúti kerékpáros verseny között tartják számon, nem véletlenül, 105 kilométer kemény hegymenet vár minden indulóra. Nincs pihenő, szinte mindig csak felfelé vezet az út.

A nagy háromhetes körversenyek tele vannak mitikus hegyekkel, a Tour de France-on a Mount Ventoux-n, az Alpe d'Huezen, a Giro d'Italián a Zoncolanon, a Vuelta a Espanán az Anglirún mindig extra dolog nyern. A tajvani KOM Challange azonban egyikhez sem hasonlítható.

Itt nem egy hullámzó pályán kell végigtekerni, hanem néhány kilométernyi lejtőtől eltekintve folyamatosan felfelé kell haladni. A rajt tengerszinten, a cél a 3275 méter magas Hehuan csúcsnál van, ahol már nem csak a meredekség döglesztő – az utolsó 8 kilométeren átlagban 17 százalékos az emelkedő, de van 27 százalékos rész is – , de a magaslat miatti oxigénhiány is nehezítő körülmény.

A KOM-on jobbára amatőrök indulnak, akik teljesítménytúraként fogják fel, de World Tour-profik is megjelennek, ha már közel 9 millió forintnak megfelelő tajvani dollár jár az első helyért. A szervezők szándéka is az, hogy a három Grand Tour hegyi pontversenyének győztesei is az indulók között legyenek. Idén a Vuelta hegyi trikósa, Omar Fraile (Caja Rural-Seguros RGA) el is rajtolt, ahogy az olimpiai bajnok Lasse Norman Hansen is.

A győzelmet azonban nem ők, a hanem a francia Damien Frederic Monier szerezte meg a 400 bringás közül, 3 óra 34 perc 19 másodperc alatt ért fel a csúcsra. A nőknél a japán Jonaming Eri győzött.