Mihály
10 °C
25 °C

Olcsó trükk volt direkt elesni, de világbajnoki címet ért

2016.03.03. 10:54

A londoni pályakerékpár-világbajnokság első napján a női csapatsprint döntője meglehetősen furcsa körülmények között dőlt el. Az ideje alapján második Oroszországot hozta ki győztesnek a zsűri, míg a leggyorsabb Kínát eggyel visszasorolták.

A világbajnoki címvédő Kína a selejtezőben is a legjobb időt hajtotta, a döntőben is papírforma-eredmény lett volna győzelmük. Az első startot visszalőtték. Az orosz Darja Smeleva hátsó kereke kipörgött, amint elhagyta a rajtgépet, ezzel lendületét is vesztette. Egyetlen lehetősége volt arra, hogy megmentse a versenyt: el kellett esnie. Smeleva némi tétovázás után – feltehetőleg az edzője bekiabálására – , ezt meg is tette.

A szabályok szerint, ha a verseny elején van bukás, akkor újra kell indítani a futamot.

Van, aki tudatosan él is ezzel, még ha sportszerűnek nem is nevezhető. A 2012-es olimpián a brit férfi csapatot támadták azzal, hogy a kvalifikációban egy gyenge rajt után direkt esett el Philip Hindes, majd a következő indítással le is győzték a németeket, végül olimpia bajnokok lettek.

Most vissza a vb-hez. A második rajttal már nem volt gond, a kínaiak bebizonyították, hogy nem véletlenül ők a címvédők, egy tizeddel jobb időt hajtottak, mint az oroszok. Már ünnepelték is a győzelmet, amikor a zsűri vizsgálni kezdte a váltásukat. A felvételeket kikockázva kiderült, hogy a második kört megkezdve szabálytalanul váltottak. A befejező kerékpárost túl hamar engedte előre társa.

A világbajnokság futamait közvetíti a Sport TV és a Velo.hu
• március 3. csütörtök, Sport 2, 23:30-01:30 (férfi állórajtos 1000 m, női keirin döntő, női scratch döntő, férfi csapat üldözőverseny döntő)
• március 4. péntek, Sport 2 (élő), 19:45-22:45 (férfi pontverseny döntő, férfi egyéni üldözőverseny döntő, férfi csapat üldözőverseny döntő, férfi omnium)
• március 5. szombat, Sport 1, 22:15-01:15 (férfi sprint döntő, női pontverseny döntő, férfi omnium, női omnium)
• március 6. vasárnap, Sport 2 (élő), 20:15-23:15 (női sprint döntő, férfi keirin döntő, női omnium, férfi madison)

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!