Hat évre tiltották el a rejtett motorral csaló bringást

2016.04.26. 17:18

Hatéves eltiltást kapott a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségtől (UCI) a belga Femke Van den Driessche, akinek a biciklijében motort találtak a januári terepkerékpáros-világbajnokságon - jelentette az MTI.

   

Az UCI kedden számolt be a szankcióról, amely az első azóta, hogy a szervezet harcot hirdetett a motorral csalók ellen.

"Ez az eset nagy siker az UCI és a szurkolók, a versenyzők, valamint a csapatok számára egyaránt, hiszen látható, hogy ki tudjuk szorítani a sportágból a csalásnak ezt a formáját" - jelentette ki Brian Cookson, az UCI elnöke.

Van den Driessche eltiltása 2021. október 10-ig szól. Az UCI ezen kívül megfosztotta őt a tavaly novemberben nyert U23-as Európa-bajnoki aranyérmétől, valamint az október 11. óta megnyert összes trófeájától. A belga kerékpárosnak 20 ezer svájci frank (5,6 millió forint) pénzbüntetést is ki kell fizetnie, sőt, vissza kell adnia az összes pénzdíját, amelyet október 11. óta kapott az eredményeiért.

A 19 éves versenyző azt mondta, nem megy el az UCI által szervezett meghallgatásra, és befejezi élsportolói pályafutását.

A januári vb-n, amikor az ellenőrök megtalálták a motort Van den Driessche kerékpárjában, a sportoló ártatlannak vallotta magát. Kijelentette: véletlenül egyik barátjának a kerékpárjával állt rajthoz, és nem tudott róla, hogy motor van beszerelve a vázba.

Hat éve a svájciak olimpiai és világbajnok országúti bringásáról, Fabian Cancellaráról cikkeztek, hogy a Párizs-Roubaix és a Flandriai körversenyen használt rejtett motort, ám végül nem sikerült rábizonyítani a csalást, és elkerülte az eltiltást. Az akkor készült videófelvételeken annyit látni, hogy a versenyző egy kis gombot nyom meg a kormányon, és ez után felgyorsul.