Csak lesett a mezőny, hogy a bevállalós taktika győzelmet ért

2016.05.25. 18:31

A Giro d'Italia 17. szakaszától mindenki azt várta, hogy majd mezőnyhajrá dönt. Az utolsó kilométerig így is nézett ki, de aztán jött Roger Kluge és felülírta a sprintercsapatok taktikáját. Steven Kruijswijk továbbra is vezeti az összetettet.

A Giro utolsó hete a hegyekről szól, a sprintereknek a szerdai szakaszon kívül csak a vasárnapi, záróetap fekszik, a többin nem nagyon lesz esélyük végig az élen maradni. Ma elúszott a lehetőségük arra, hogy győzelmet szerezzenek. Pedig az utolsó kilométerig minden a szokásos koreográfia szerint alakult.

A szakasz elején megindult, majd később hatfősre felduzzadt szökevénycsoportot időben utolérték a sprintre készülő csapatok. Nem mindenki gondolta úgy, hogy muszáj együtt megérkezni a mezőnynek, először Filippo Pozzato indított támadást egy kilométerre a céltól. Majd pár száz méter után Roger Kluge utánaeredt, nagyjából úgy,  ahogy Fabian Cancellara szokta megtorpedózni a mezőnyhajrát. Pozzato nem bírta ki a célig, de Kluge jól számolt, az utolsó ötven méteren már hátradőlhetett. Az egymást méregető és rosszul időzítő sprinterek már csak a második helyért mehettek. Közülük Giacomo Nizzolo volt a leggyorsabb, a harmadik hely Nikias Arndté lett.

Kluge fontos győzelmet szerzett, csapata, az IAM Cycling éppen a héten jelentette be, hogy megszűnik, mert nem tudnak versenyképesek lenni, több pénzt pedig nem képesek szerezni. Az IAM-nak idén még nem volt győzelme, és háromhetes körön is ez volt a klub első nagy sikere. A riói olimpián pályakerékpárosként induló Klugének is ez volt a legértékesebb győzelme. Jól is jön neki, hogy ha új csapathoz igazol.

Az összetett élcsoportjában nem történt változás, Kruijswijk vezet Alejandro Valverde és Esteban Chaves előtt.

Eredmények:

17. szakasz, Molveno-Cassano d'Adda, 196 km:
1. Roger Kluge (német, IAM) 4:31:29 óra
2. Giacomo Nizzolo (olasz, Trek) azonos idővel
3. Nikias Arndt (német, Giant) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Steven Kruijswijk (holland, LottoNL) 68:11:39 óra
2. Esteban Chaves (kolumbiai, Orica) 3:00 perc hátrány
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 3:23 p. h.
4. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 4:43 p. h.