Megjósolhatatlan Tour jön, garantált az őrület

2016.07.02. 08:55

A szombaton rajtoló 103. Tour de France favoritjának a címvédő Chris Froome számít, aki 2013 és 2015 után harmadszor szerezheti meg a sárga trikót. Ismét a kolumbiai hegyimenő, Nairo Quintana lehet a legnagyobb kihívója, de Alberto Contador is elszánt, hogy még egy Tour-győzelmet begyűjtsön, és ezzel neki is három lehet.

Froome-ot és a csapatát is verni kell

Froome a tavalyi Touron olyan céltáblává vált, mint Lance Armstrong, a tizedik szakaszon hihetetlen erőben hajtott, egy percet vert mindenkire, és már ekkor megnyerte a francia kört. A Sky kapitányát folyamatosan doppingolással vádolták, de a versenytársak mellett elbírta a média támadásait is. Froome nemcsak gépiessége és teljesítménye miatt vált hasonlóvá Armstronghoz. A Sky is olyan tökéletesen összerakott csapat, mint a US Postal vagy a Discovery volt. Nagyon jól beosztják a segítők erejét, a harmadik hétre is maradt bennük tartalék a kritikus szakaszokra.

Hogyan lehet biztonságot teremteni 200 kilométeren?

Sokan attól tartanak, hogy a Tour de France-t terrortámadás érheti. Az biztos, hogy képtelenség tökéletesen megvédeni az utak mellett álló olykor százezres szurkolói tömeget, vagy az utakon haladó karavánt. A franciák azért készülnek, amire csak lehet, 23 ezer rendőr fog biztosítani a különleges szolgálatok mellett.

Nem véletlen, hogy Froome egyik legveszélyesebb riválisa, Contador is így nyilakozott:

Nemcsak arról van szó, hogy Froome-ot kell megverni, hanem az egész Sky csapatot kell legyőzni."

Ebben az egyben senkinek nincs kétsége, a Sky-nak van a legerősebb sora, ami kiválóan viszi a tempót a hegyekben, és védi kapitányát. Éppen emiatt több csapat arra is utazhat, hogy az első héten próbálja meglepni Froome-ékat. A már visszavonult győztes, Cadel Evans is azt várja, hogy a könnyebbnek látszó, de trükkös első pár napon is lehet előnyt szerezni. Froome-nak van is rossz emléke, 2014-ben bukásai miatt volt kénytelen otthagyni a Tourt. A Sky főnöke, David Brailsford azért bízik abban, hogy a klasszikusokon is jól teljesítő Geraint Thomas és Luke Row meg tudja védeni Froome-ot, aki az egyhetes Critérium de Dauphiné megnyerésével bizonyította, hogy tökéletes formában érkezhet a körversenyre.

Kétfejű fenevadak

Arra azért mégsem fogadnának sokan, hogy már a tengerparti, oldalszeles és a kisebb kaptatókkal bíró etapokon dől el a Tour. Idén kilenc hegyi szakasz került a programba, a második héten következő Pirenusokban és a harmadik héten az Alpokban is brutális etapok jönnek, és így garantálható az őrület, a zaklatott versenyek, és taktikai csaták. Csak négy hegyi befutó lesz, így az is nagyon fontossá válik, hogy ki mennyire bátor és technikás a lejtőkön. Ebben a műfajban Vincenzo Nibali az egyik legjobb, de az eredeti tervek szerint nem ő az Astana nyerő embere, hanem a tavaly Vuelta a Espanát nyerő Fabio Aru. Idén nem nyújtott nagyon meggyőző teljesítményt, a Critérium du Dauphiné-en ugyan behúzott egy szakaszt, de óriási formajavulás kéne tőle, hogy komolyan számolni kelljen vele a hegyekben. Nibali elvileg őt is segítené, de hát nincs túl jó viszony a két bringás között, simán belemehet külön akciókba. A Girót két dermesztően izgalmas szakaszon húzta be, hatalmas önbizalommal jöhet a Tourra, de nagy kérdés, mennyire tudott regenerálódni.

Ez a Tour a párokról szól. A Movistar is két kapitánnyal támad. A világ legjobb hegyimenőjének tartott eddig két Tour-2. helyet szerző Quintanát a mezőny egyik legravaszabb és legtöbbet tapasztalt bringása, Alejandro Valverde is segíteni fogja. Tavaly egész jól összedolgoztak, második és harmadik helyet szereztek, de talán még  bátrabb taktikával Froome-ot is meglephetik. Valverde is a Giró után van, Quintana két kisebb többnapos (Tour de Romandie, Route du Sud) megnyerésével melegített, aztán elhúzott magaslati edzőtáborba, csapatvezetője szerint tökéletes állapotba került, és érettebb versenyzővé is vált. Quintanának a 13. szakaszon, az egyéni időfutamon kell nagyon kapaszkodnia, ha ott nem kap sokat, igazi kihívója lehet Froome-nak. Szerencséjére a 37 km-t hullámos terepen vezetik. Quintana általában a harmadik hétre kerül nagy formába, így igazi esélyt adnak neki az utolsó harmadba belepakolt hegyi etapok.

Tesztek vér- és mechanikai doppingra

A Touron a Francia Doppingellenes Ügynökség fogja elvégezni a doppingvizsgálatokat. Bejelentették, hogy sikerült egy olyan eljárást kifejleszteniük, amivel a vér oxigénfelvételét növelő EPO mikrodózisú adagolását is kiszúrják. Az új szabályozás szerint már éjszaka is végezhetnek doppingellenőrzést, ha valamelyik sportoló gyanússá válik. A szervezők nem csak az emberi szervezetben, hanem a bringákban is keresik majd a doppingot. Néhány napja bejelentették, hogy a rejtett motorokat hőkamerával is keresik majd.

A BMC is két top 10-es versenyzővel vághat neki a Tournak. Richie Porte és Tejay Van Garderen is lépést tud tartani a legjobbakkal, ez azonban többnyire csak ahhoz elég, hogy a dobogó közelében legyenek. A hegyi szakaszokon ritkán alakítják ők a versenyeket, inkább csak tapadnak az élen haladókra.

De térjünk még vissza Alberto Contadorra, aki már a Tour útvonalának kihirdetésekor nagyon motiváltnak tűnt, fekszik neki a pálya vonalvezetése.

Egész évben erre készült. Jó formában is van, a Dauphiné-en közel volt Froome-hoz és Porte-hoz is, pihentebben kezdheti a Tourt, mint tavaly. Ő is abban bízhat, mint Quintana.

Ez teljesen megjósolhatatlan Tour lesz, mert olyan kemény az útvonal.

Froome talán az első pár hegyi szakaszon talán előnyt szerez, de az utolsó öt szakasz olyan durva, hogy minden megváltozhat. Az utolsó napig nyitott lesz a verseny." Contador szerint minden az Alpokban dől el, még ha valaki a legendás Mont Ventoux-n nagynak tűnő előny is összehoz.

Contadornak is jó sora lesz, Robert Kiserlovski, a tavaly hegyi szakaszt is nyerő Rafal Majka és Roman Kreuziger viheti neki a tempót az emelkedőkön. A Tinkoffban teker az aktuális világbajnok, Peter Sagan, ő is sokat segíthet kapitányának, de azért neki más céljai is vannak.

Sagan ötödször is zöldben lesz Párizsban?

A mezőny legvagányabb versenyzője, az elmúlt négy évben megnyerte a pontversenyt. Most is ráhajthat a zöld trikóra, és ha nem kell mindig felőrölnie magát Contadorért, meg is nyerheti azt. Sagan nem a leggyorsabb sprinter, nem számíthat arra, hogy sokszor behúzza a pontokban legjobban fizető sík szakaszokat, de egy valamiben mindenkinél jobb. A keményebb, dombos etapokon is az élen tud maradni, mikor a többiek hátul szenvednek, és szökésből is szívesen gyűjt be pontokat a részhajrákban.

Kicsit hasonló stílusban versenyzik, az ausztrál Michael Matthews, ő is elég sokoldalú kerépáros, mezőnyhajrában és szökésekben is jó, de az a lazaság és zsigeri kerékpárkezelés hiányzik belőle, ami Saganban benne van. A francia Bryan Coquard és a norvég Edvald Boasson Hagen is versenyben lehet a zöldért, ők is inkább helyezésekkel és sok pontgyűjtéssel lehetnek az élen a különversenyben.

A klasszikus sprintekre az elképesztően robbanékony és talán most a mezőnyben leggyorsabbnak számító Marcel Kittel, a nagyon kiegyensúlyozott André Greipel, a megújuló és idén pályán is versenyző Mark Cavendish és Alexander Kristoff készülhet esélyesként. Nekik akkor van sanszuk a zöld trikóra, ha sorozatban tudja hozni valamelyikük az első helyeket. Ezzel ellensúlyozhatják a Sagan-féle stratégiát.

A 103. Tour de France programja

július  2.,  1. szakasz: Mont Saint-Michel - Utah Beach, 188 km
július  3.,  2. szakasz: Saint-Lo - Cherbourg-Octeville, 182 km
július  4.,  3. szakasz: Granville-Angers, 222 km
július  5.,  4. szakasz: Saumur-Limoges, 232 km
július  6.,  5. szakasz: Limoges-Le Lioran, 216 km
július  7.,  6. szakasz: July Arpajon-sur-Cere - Montauban, 187 km
július  8.,  7. szakasz: L'Isle-Jourdain - Lac de Payolle, 162 km
július  9.,  8. szakasz: Pau - Bagneres-de-Luchon, 183 km
július 10.,  9. szakasz: Vielha Val d'Aran - Andorra-Arcalis, 184 km, hegyi befutó
július 12., 10. szakasz: Escaldes-Engordany - Revel, 198 km
július 13., 11. szakasz: Carcassonne-Montpellier, 164 km
július 14., 12. szakasz: Montpellier-Mont Ventoux, 185 km, hegyi befutó
július 15., 13. szakasz: Bourg-Saint-Andéol - La Caverne du Pont-d'Arc, 37 km, egyéni időfutam
július 16., 14. szakasz: Montélimar  -  Villars-les-Dombes - Parc des Oiseaux, 208 km
július 17., 15. szakasz: July Bourg-en-Bresse - Culoz, 159 km
július 18., 16. szakasz: 18 July Moirans-en-Montagne - Bern, 206 km
július 20., 17. szakasz: Bern-Finhaut Émosson, 184 km, hegyi befutó
július 21., 18. szakasz: Sallanches-Megeve, 17 km, egyéni hegyi időfutam
július 22., 19. szakasz: Albertville - Saint-Gervais-les-Bains, 146 km, hegyi befutó
július 23., 20. szakasz: Megeve-Morzine, 146 km
július 24., 21. szakasz: Chantilly-Párizs, 113 km