A sárga trikós egy sört és egy pezsgőt is lenyomott a nyeregben

2016.07.24. 19:55

Chris Froome harmadszor nyerte meg a Tour de France-t. Ő volt a verseny legnagyobb favoritja, de arra nem sokan számítottak, hogy nem csak hegymenetekben dől el a verseny, hanem váratlan húzásokkal is be lehet biztosítani a sárga trikót. Meg persze egy olyan bivalyerős csapattal, mint a Sky.

A 21. szakaszt, a Champs Élysées-i befutót André Greipel nyerte. A Lotto sprintere a hoszú hajrát nyitó Alexander Kristoffot (Katyusa) kerülte le az utolsó száz méteren, és már későn indító, végül második helyen befutó Peter Sagannak sem volt esélye utolérni, hiába volt jó a megindulása.

A Tour utolsó szakasza hagyományosan az ünneplésről is szól, ilyenkor az összetettben már nem illik harcolni a jobb helyezésekért, így mindig lassan gurul a mezőny az etap elején. A megkülönböztető trikókat viselők is a mezőny élére vonulnak, hogy elkészüljenek a ismerős fotók.

Az is kihagyhatatlan elem, hogy a sárga trikós pezsgővel koccint győzelmére. Froome is megtette azt, de újított is, minden csapattársával együtt egy sört is lenyomott a nyeregben ülve. Megérdemelte.

A Tour előtt a legtöbben arra számítottak, hogy újra Froome és Nairo Quintana (Movistar) meccsel nagyot egymással a sárga trikóért, de a kolumbiai idén nagyon sebezhető volt, nem volt csúcsformában, a harmadik hétre sem tudott szintet lépni és komolyan veszélyeztetni a Sky-kapitányát a hegymeneteken.

Froome az egyik legjobb hegymászó és időfutamos, de idén kétszer is tőle szokatlan módon gyűjtött előnyt. A nyolcadik szakaszon bevállalós lejtmenetben hagyta ott a többi favoritot, majd a tizenegyedik etapon az oldalszélben támadott váratlanul Peter Sagannal. Ezek a momentumok is jelezték, Froome mindenre felkészült. A csapata pedig most is megtörhetetlen volt, a hegyeken mindig olyan kemény tempót diktáltak, hogy nem igen maradt olyan ellenfél, aki komoly támadást tudott volna indítani.  A tökéletesre csiszolt taktika helyett azonban valószínűleg leginkább arra fogunk emlékezni az idei Tourról, hogy a motorra felkenődött sárga trikós zavartan rohangál a Mont Ventoux emelkedőjén.

Meglepetésnek számít Romain Bardet (AG2R) második helye, a francia az egész Touron konzisztens teljesítmény nyújtott, majd a 19. szakaszon jó érzékkel támadott az utolsó emelkedőn, és az esős etapon szétzilált mezőnyben az ötödikről feljött a második helyre.

Quintana erős csapatot kapott, a Movistar emberei frissek maradtak a harmadik hétre is, és Alejandro Valverde is feláldozta magát a kapitányáért, de hiába. Quintana egész egyszerűen nem volt igazán formában.

A zöld trikót is legtöbben Peter Sagannak adták volna oda előre, a szlovák világbajnok meg is szerezte, ötödször. Ahogy szokta, látványosan, agresszíven versenyezve, nem csak a véghajrákra tartalékolva, de most a tavalyi második helyek sorozata után három szakaszt is megnyert. A versenyből ugyan kiszállt, de a legjobb sprinter idén Mark Cavendish volt. A brit kerékpáros pálya számokra készülve talált újra önmagára, és vált szinte verhetetlenné.

A legjobb hegyi menő idén is Rafal Majka lett. A Tinkoff kerékpárosa Alberto Contador kiválásával még szabadabbá vált, minden komolyabb hegyi szakaszon próbálkozhatott szökéssel és a sok pontot hozó hegyi hajrák elhozásával.

A legjobb fiatal, Adam Yates (Orica) lett, aki nagyon sokáig még a dobogóért is harcban állt, végül negyedik lett összetettben, teljesítménye a Tour egyik nagy meglepetése.

Eredmények:

21. szakasz, Chantilly-Párizs, 113 kilométer:
1. Andre Greipel (német, Lotto) 2:43:08 óra
2. Peter Sagan (szlovák, Tinkoff) azonos idővel
3. Alexander Kristoff (norvég, Katyusa) a.i.

 Az összetett végeredménye:
1. Chris Froome (brit, Team Sky) 89:06:01 óra
2. Romain Bardet (francia, AG2R) 2:52 perc hátrány
3. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 3:08 p h.