Kiakadtak a csapatok lehetetlen körülményeken, elmaradt a bajnokság

2016.07.25. 22:06

Vasárnap elmaradt a felnőtt és U23-as férfiak számára kiírt kritérium országos bajnokság, mert a csapatok egy kivétellel úgy döntöttek, a biztonsági feltételek hiánya miatt bojkottálják a futamot.

A kritérium elvileg az országúti kerékpáros szakág egyik látványos versenyszáma, ahol egy viszonylag rövid utcai körön teker a mezőny, és a részhajrákban pontokat gyűjtenek a legjobbak.  A végén az győz, akinek a legtöbb van. Normál esetben az ilyen futamokat városokban rendezik, ahol közönség is van. Ezért lett kitalálva.

A magyar kerékpársportnak elég régóta nincs nagy közönsége, de nem is nagyon lesz, ha esélyt sem adnak a drukkereknek. Az idei kritérium ob-t Debrecen mellett, a tarló szélén rendezték meg, ahol érthetően nem lehetett érdeklődőkre számítani.

Többen már az infrastruktúra miatt is kiakadtak, ami két mobivécéből állt csak, nem volt öltöző és kézmosó sem. Ez még nem rettentett el senkit, de miután a juniorversenyben bukott egy versenyző, akit végül egy betegtaxi vitt el, az utolsó futam kerékpárosai úgy döntöttek, hogy nem indulnak el.

„Konzerválódott az évtizedekkel korábbi helyzet, a versenyrendezők nem akarnak piacot teremteni, gazdálkodni, csak állami támogatásból akarják letudni a bajnokságot. Azon már nem gondolkodnak, hogyan lehetne több néző, rendes feltételek. Több száz kilométerről utaztak ide versenyzők, de elmegy a kedvük az egésztől, amikor meglátják, milyenek a körülmények” – mondta Takács Tamás a Szuper Beton versenyzője.

A magyar szövetség szabályai szerint az ob-re mentőt is kell biztosítaniuk a rendezőknek, az pedig nem volt sehol. A kritérium elég bukásveszélyes szám, szinte mindig van sérült, ezért is érezték azt a bringások, hogy nem tesznek meg mindent értük.

Nem először jelentkezik ez a probléma, az június végi országúti mezőnyversenyen is botrányos volt a rendezés. Az előírásoktól eltérően akkor sem kísérte mentő a mezőnyt, az útvonalbiztosítás sem volt tökéletes, és versenyrádiót sem biztosítottak a szervezők.