Felejtse el Boltot, itt az év sprintje!

2016.10.10. 16:58
A célegyeneseben kapcsolt turbófokozatra a kolumbiai bringás, de úgy, hogy a tömegsprint a győzelemért szinte elmaradt.

Fernando Gaviria (Etixx-Quick Step) nem rossz sprinter, de a Paris–Tours-on nem várt ki az utolsó pillanatig, akkor indított szökést, amikor már nem nagyon szoktak. 

A Paris-Tours az egyik legnagyobb múltú kerékpárverseny, 1896 óta idén rendezték meg száztizedszer. A táv mindig hosszú, 250 kilométer körüli, de mivel nincsenek benne nehéz emelkedők, a mezőny általában egyszerre zúdul be, és mezőnyhajrában döntik el a legjobb sprinterek az első helyet.

A mostani versenyen is erre lehetett számítani, együtt érkezett egy nagy boly, de az utolsó bő 500 méteren Fernando Gaviria váratlant húzott. Az utolsó kanyarból kijövet, ahol a mezőny kénytelen volt picit lassítani, hirtelen iramot váltott, és kilőtt.

A többi bringás későn eszmélt, már nem tudták utolérni Gaviriát, aki az óriási tempó ellenére kitartott, és ezzel a verseny történetének első kolumbiai győztese lett. Olyan sprinterek voltak mögötte, mint a világbajnok Mark Cavendish, az egykor verhetetlen Tom Boonen, vagy Bryan Coquard, Nacer Bouhanni és Arnaud Démare.

A Paris-Tours az utolsó nagy teszt volt a vasárnapi dohai világbajnokság előtt, ahol szintén sík, sprintereknek kedvező pálya lesz.