Sivár ez a vb, a meleg pusztít, néző sehol: ez Katar

000 GZ6RR
2016.10.15. 00:57

Katar egyre erősebb pozíciókat foglal a világ sportjában, egymás után szerzik meg a legnagyobb eseményeket. 2022-ben ott rendezik a futball-világbajnokságot, 2019-ben Doha az atlétika-vb helyszíne lesz, míg most az országúti kerékpáros-vb-nek ad otthont.

A sportágak különbözőek, de a félelmek közösek: mennyire kockázatos a sportolóknak az extrém hőség, érdekli-e a helyieket egyáltalán a sport?

A most zajló kerékpáros világbajnokság– amiért tízmillió eurós jogdíjat fizethetett Katar a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek – , éppen azt bizonyítja, hogy az ingerküszöböt nem vitte át. A már megrendezett versenyszámok közvetítéseiből jól látszik, hogy nyoma sincs őrjöngő tömegeknek, az utak szélén csak alig néhányan ácsorognak. A versenyzőknek sem egyszerű ilyen steril körülmények között küzdeniük, olyan, mintha egy edzésen egy lezárt úton lennének.

000 GZ7F9

„Éppen most láttam egy nézői bejárat feliratot, amit elég viccesnek találtam, mert egyszerűen nincsenek is szurkolók. Elég fura. Ez egy sivár világbajnokság" – mondta az egyik legjobb holland kerékpáros, Tom Dumoulin.

Hogy mi az oka ennek, nem is olyan nehéz megfejteni. A katariakat nehéz lenne kerékpáros nemzetnek nevezni, hiába próbál már évek óta a Közel-Keleten is terjeszkedni a sportág, például a kiemelt versenynek számító Tour of Qatarral is.

Katar dollármilliói lehet, hogy sikereket hoznak, nemzetet váltott versenyzők aranyérmeivel vagy világbajnokságok elnyerésével, de nézőket ezzel sem nagyon szereznek. A hagyományt nem lehet megvásárolni, teremteni pedig nehéz.

Még a futballban is baj van, üresek a stadionok, és voltak már olyan nyilatkozatok is, hogy vendégmunkásokat fizetnek azért, hogy kimenjenek a meccsekre.

Azon túl, hogy a katariakat valószínűleg kevéssé érdekli a kerékpár, egyszerűen kényelmesek is, eszükbe sem jut órákig ácsorogni a 35-40 fokban, amikor a légkondis otthonaikban is heverészhetnek.

A versenyzők viszont nem tehetik ezt meg, a legnagyobb melegben is tekernek. A körülményekhez sokan nehezen alkalmazkodtak, kiszáradás és napszúrás miatt több bringás is félájultan feküdt futama a után, a belga Jasper Philipsen kórházba került. A női csapatidőfutamban Anouska Koster is azért bukott, mert megszédült a melegtől.

A kerékpár-vb-t nem előzte meg annyi vita, mint a 2022 futball-vb-t, amit éppen a hőség miatt nem rendezhetnek meg nyáron, hanem minden valószínűség szerint november-decemberben fogják. A bringások versenynaptárát azonban radikálisan nem változtatták meg, csak két héttel későbbre tették át a vb-t. Ezzel együtt még mindig nagy a meleg. A legtöbb bringásnak szokatlan is lehet, mert a vb-k többnyire hűvös időben zajlottak eddig, szinte kizárólag az északi féltekén, legtöbbször Euróban rendezték azokat. Most sokan értetlenkedtek, miért vitték Katarba, a sivatagba és a hőségbe versenyt.

A kerékpársport legendája, Eddy Merckx szerint viszont kár a nyafogásért, mert ilyen meleggel a Vuelta a Espanán vagy a Tour of Californián is találkozhattak a versenyzők, egyáltalán nem számít extrémnek a 40 fok körüli hőmérséklet, ráadásul mindig erős szél fúj a tenger felől, ami hűt. Merckx persze egy kicsit hazabeszélt, hiszen a Tour of Qatar egyik főszervezője, de abban azért igaza van, hogy a melegre is lehet úgy tekinteni, mint például egy emelkedőre. Ez is legyőzendő nehézség.

Az időfutamon több bringás kikészült, a szorosan a testhez tapadó ruhák, az aerosisakokban szinte megfőttek a versenyzők, Roxane Knetemann szaunához hasonlította a versenyüket.

A szám sajátossága miatt pedig inni sincs sok lehetőség, mert azzal fontos másodperceket lehet veszíteni. A mezőnyversenyben viszont már van elég idő frissíteni, vizet inni és locsolni, vagy jeget a mez alá gyűrni. A belga világbajnok Tom Boonen szerint viszont nem lesz egyszerű elegendő mennyiségű vizet bevinni a 257 kilométeres, bő hatórás futamon, még ha a szervezők összesen tízezer kulaccsal is készülnek.

Tíz-tizenkét liter folyadékot kell fogyasztanod, ezért fontos jól ellátnod magadat. Ha fél órán át nem iszol, vége a versenyednek és mehetsz haza.

GettyImages-613739088

A hőségre lehetett készülni is, a férfi időfutamot megnyerő Tony Martint egész egyszerűen hülyének nézték, mert felfűtött fürdőszobájában edzett, hogy modellezze a katari körülményeket. A britek is hasonlóan készültek, Mark Cavendishéket erősen bevilágított, fűtött kamrákba küldték görgőzni az edzők, hogy akklimatizálódjanak. Dumoulin meg úgy kerülné ki a meleget, hogy nem délelőtt, hanem délután rajtoltatná el a mezőnyt, ami villanyfényben, éjszaka érhetne a célba.

Arról is hetek óta beszélnek, hogy a katari minden idők egyik legrövidebb mezőnyversenye lehet, mert fontolgatják, hogy a vb-pálya első szakaszát, úgy 150 kilométert a meleg miatt törölnek, így a dohai körpályán, 106,4 kilométeren dőlhet el a verseny. Erre nem valószínű, hogy sor kerül, de az UCI Extrém Időjárási Protokollja erre lehetőséget ad, hideg és szél miatt már töröltek vagy rövidítettek meg versenyt.