A szlovák bringahős megint felforgatta a világot

2016.10.16. 16:35

Peter Sagan megvédte a címét, a dohai kerékpáros világbajnokságon mezőnyhajrában nyert. A szlovák bringás Mark Cavendisht és Tom Boonent előzte meg. 

000 H72ED

Eddig sem volt sok kétség afelől, hogy Sagan a kerékpársport korszakos zsenije, szinte játszi könnyedséggel húzza be e győzelmeit, valahogy mindig ő a legnagyobb és sikeres taktikus a mezőnyben. Bármilyen stílusú versenyen képes győzni, mert kellően erős és gyors is.

A dohai világbajnokságon nem számított esélyesnek, a 257 kilométeres pálya szinte teljesen sík, nem sok lehetőséget adott a szökésre, így a legtöbben azzal számoltak, hogy majd egy olyan sprinter, mint Mark Cavendish, Alexander Kristoff vagy André Greipel nyer. Erre akkor lett volna a legnagyobb esély, ha a nagy létszámú mezőny együtt érkezik a célhoz, és a sprinterek felvezetést kapnak a csapattársaiktól.

Ez a forgatókönyv azonban nem jött össze, mert egy oldalszeles szakaszon kettészakadt a főmezőny. A 26 fős élcsoportban a belgák vállalták magukra a vezetést, Sagan pedig többnyire a sor végén tekert, Cavendishnek csak egy embere maradt, sokat csökkentek ezzel az esélyei. Az élboly az utolsó 40 kilométert körülbelül két és fél perces előnnyel kezdte meg, és ez a különbség csak nőtt. Nyilvánvalóvá vált, hogy ebből a csoportból lesz valaki világbajnok.

A céltól két kilométerre a holland Tom Leezer nyitott hosszú hajrát, el is húzott, de nem bírta ki a célig, ötszáz méterrel előtte megfogták. A szembeszélben Sagan elbújt, ameddig tudott, majd kirobbant csapattársa mögül. Tisztán, egy kerékpárnyival verte Cavendisht. A harmadik helyen Boonen hajrázott.