A Giro balekja győztesként ünnepeltette magát

2017.05.10. 17:48

Megvan a századik Giro d'Italia első duplázója. Fernando Gaviria (Quick-Step) második szakaszgyőzelmét szerezte meg, az ötödik etapon is ő nyerte a mezőnyhajrát. A rózsaszín trikót továbbra is csapattársa, Bob Jungels viseli. A nap balekja Luka Pibernik lett, aki győztesnek hitte magát.

A mezőny az ötödik etapon is még Szicíliában tekert, a 159 kilométeres táv elején még volt néhány domb, de aztán hosszú lejtmenet és sík rész következett. A rajt után két bringás, Jevgenyij Salunev (Gazprom) és Maciej Paterski (CCC) szökött meg, három-négyperces előnyt hoztak össze, de a céltól 15 kilométerre megfogta őket a sprintre készülő mezőny.

Messinában két kört tettek meg a bringások, ezzel nem mindenki számolt, mert az első kör végén Luka Pibernik (Bahrain-Merida) robbantott, otthagyta a mezőnyt, majd győztesként ünnepeltette magát, amikor áthaladt a célvonalon. Kellett neki egy kis idő, míg rájött, hogy még egy kör, közel hat kilométer van hátra. (Persze a végén még az is kiderülhet, hogy Pibernik csak viccelt.)

Az utolsó kilométerek a sprintercsapatok nagy harcát hozta. A Bora, a Quick-Step, az Orica és a Lotto is igyekezett az élre kerülni. Az utolsó kilométeren egy éles kanyar viszont a legtöbb sort szétrázta, a Quick-Step találta meg magát legelőbb, és kedvező helyzetbe hozta Gaviriát, aki élt is a lehetőséggel. A nagyon okosan kiváró Jakub Mareczko (Willier) lett a második, Greipelt kerülte le, a harmadik helyet Sam Bennett (Bora) szerezte meg.

Az összetettben az élcsoportban nincs változás, Bob Jungels vezet Geraint Thomas és Adam Yates előtt.

Eredmények:
5. szakasz, Pedara-Messina 159 km
1. Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) 3:40:11
2. Jakub Mareczko (Wilier Triestina)
3. Sam Bennett (Bora-Hansgrohe)
4. André Greipel  (Lotto Soudal)
5. Phil Bauhaus (Team Sunweb)
6. Kristian Sbaragli (Dimension Data)
7. Ryan Gibbons (Dimension Data)
8. Roberto Ferrari (UAE Team Emirates)
9. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
10. Enrico Battaglin (LottoNl-Jumbo)

Összetett:
1. Bob Jungels (Quick-Step Floors) 23:22:07
2. Geraint Thomas (Team Sky) 0:00:06
3. Adam Yates (Orica-Scott) 0:00:10
4. Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale)
5. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida)
6. Nairo Quintana (Movistar Team)
7. Tom Dumoulin (Team Sunweb)
8. Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
9. Tejay Van Garderen (BMC)
10. Andrey Amador (Movistar)