216 kilométeres szökés után sprint döntött

2017.05.11. 17:08

A negyedik szakasz után ismét célba ért egy hosszú szökés a Giro d'Italián. Silvian Diller (BMC) 216 kilométert volt elöl, végül hajrában szerezte meg a győzelmet a hatodik etapon. A rózsaszín trikó Bob Jungelsen (Quick-Step) maradt.

Hosszú, szökésnek kedvező útvonalat jelöltek ki a Giro hatodik etapjának. A Reggio Calabria és a Terme Luigiane közötti 217 kilométeren két kisebb hegyet és a végén néhány meredek emelkedőt kellett legyűrni, ami azért nem tűnt teljesíthetetlen feladatnak a sprintereknek sem.

A rajt után viszonylag hamar, egy kilométer után összeállt egy szökevénycsoport. Silvan Dillier (BMC), Mads Pedersen, Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Simona Andreetta (Bardiano CSF) és az első szakaszt nyerő Lukas Pöstlberger (Bora-Hangsgrohe) kilenc percnyire is ellépett, még 175 kilométer is után volt öt perc előnyük. 

A mezőnyt a rózsaszín trikós Bob Jungels csapata, a Quick-Step vezette, de nem rendezett látványos üldözést. 200 kilométernél nyilvánvalóvá vált, hogy a szakaszgyőzelemért nem a sprinterek fognak küzdeni. Arra viszont lehetett számítani, hogy az összetettben jól álló versenyzők nagyot küzdenek majd a végén néhány másodpercért. Több favorit csapata előre jött, de ők sem akcióztak, egyszerűen az élen akartak maradni. A végén nagy volt a tempó, de együtt maradtak a top10-esek, 39 másodpercet kaptak a szakaszgyőztestől.

A szökevénycsoportból több akció után az utolsó kilométerre csak hárman maradtak, a legvégsőkig taktikáztak, kétszáz méternyi sprint döntött közöttük. Pöstlberger nagyon elfogyott, a harmadik helyen ért célba. Dillier maradt a legfrissebb, hajrában egy fél kerékkel verte Stuyvent.

Eredmények:

6. szakasz, Reggio Calabria–Terme Luigiane
1. Silvan Dillier (BMC Racing Team) 4:58:01
2. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
3. Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe) 0:00:12
4. Simone Andreetta (Bardiani CSF) 0:00:26
5. Michael Woods (Cannondale-Drapac) 0:00:39
6. Adam Yates (Orica-Scott)
7. Wilco Kelderman (Team Sunweb)
8. Bob Jungels (Quick-Step Floors)
9. Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
10. Geraint Thomas (Team Sky)

Összetett:
1. Bob Jungels (Quick-Step Floors) 28:20:47
2. Geraint Thomas (Team Sky) 0:00:06
3. Adam Yates (Orica-Scott) 0:00:10
4. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida)
5. Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale)
6. Nairo Quintana (Movistar Team)
7. Tom Dumoulin (Team Sunweb)
8. Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
9. Tejay Van Garderen (BMC)
10. Andrey Amador (Movistar)