Egy kulacson nem dőlhet el a Tour de France

2017.07.14. 11:19

A Tour de France zsűrije Peter Sagan kizárása után újra a viták keresztüzébe került. A csütörtöki szakaszon két top 10-es versenyzőt büntettek azért, mert kulacsot vett fel, de a szakaszgyőztes franciát, Romain Bardet-t nem szankcionálták. Hogy azért, mert francia, vagy nem láttak bizonyítékot, nem tudni.

A kerékpárosokra kemény szabályok vonatkoznak, az egyik ilyen kimondja, hogy a versenyek első 50 és utolsó 20 kilométeren nem szabad felvenni a frissítőt. A bringásoknak abból kell megoldani a táplálkozást és ivást, ami náluk van.

A csütörtöki etap nagyon kemény volt, a Pirenusokban 215 kilométert mentek, és a szakasz végére jutott a legkeményebb emelkedő. A célhoz közelítve Rigoberto Uran (Cannondale) és George Bennett (LottoNL-Jumbo) is felvett egy-egy kulacsot. Uran egy csapatkísérőjétől, Bennett pedig egy nézőtől. Mindketten 20-20 másodperces időbüntetést kaptak. Ez a cannondale-est sújtotta jobban, mert így 35 másodperc helyett 55-re került a sárga trikóstól, Bennett pedig 4:24-re. 

Azzal nincs is baj, hogy büntették őket, de az meglehetősen furcsa, hogy Romain Bardet (AG2R) megúszta, pedig ő is felvett egy kulacsot. És így 30 másodperccel van Uran előtt, nem csak tízzel. A Cannondale csapatvezetője, Jonathan Vaughters Twitter-üzenetekben méltatlankodott, és egy UCI-tisztviselőt is idézett, aki azt mondta, hogy még egy gyerekre is ugyanazok a szabályok

„Jobban szeretném, ha nem is lett volna büntetés. A Tour de France-ot nem egy kulaccsal kéne eldönteni" – mondta Vaughters.

Frissítés: A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség törölte Uran és Benett büntetését. Uran így összetettben 35 másodpercre van a sárga trikós Fabio Arutól és 29-re Froome-tól.