Mitől nézhet ki így valaki lába?

2017.07.20. 17:44

A Tour de France 16. szakasza után meghökkentő képet posztolt Pawel Poljanski. A Bora-Hansgrohe bringásának lábain tökéletesen kirajzolódik érhálózata. Ilyen ábrákat szinte csak anatómiai atlaszokban látni, de megvan az orvosi magyarázata annak, hogyan készíthetett ilyen képet Poljanski.

Bár sokan borzongva nézik Poljanski lábát, a szakértők szerint nem beszélhetünk kivételes dologról, amit az is bizonyíthat, hogy más bringások is készítettek már hasonló képeket lábaikról, főleg kimerítő és hőségben letekert szakaszok után.

„Habár az a képe elég extrém példának tűnik, pontosan annak a példája, mi történik mindannyiunkkal melegben végzett fizikai megerőtetés közben. Csak nem látjuk, mert a legtöbbünknek több a testzsírja, mint Poljanskinak" – írta a The Times orvosszakértője, Mark Porter.

poljanski

Egy másik fiziológus viszont vitatja ezt, Jamie Pringle szerint itt nem csak a soványság a tényező. „A sportolókban kivételes az érképződés. Ez egyfelől nagyobb, nem látható hajszálérerezettséget jelent az izmokban, de ugyanakkor a látható érképződés is nagyobb az artériákban és vénákban."

A nagyobb erek persze önmagukban nem sokat érnek, egy sportoló izmainak oxigénre van szüksége, amit a vér szállít. „Egy különlegesen edzett sportrolónak sokkal nagyobb vérmennyisége van, amit kóros vértérfogat-növekedésként azonosíthatunk. Egy edzetlen emernek körülbelül öt liter vére van, egy világklasszis állóképességi sportolónak két vagy három literrel is több lehet összességében. Elég egyszerű Poljanskinak kétszer annyi vér a testében, mint az átlagnak" – idézte a Cyclingweekly Pringle-t.