A járdán bringázás működő trükk, de csapda is

2017.09.06. 16:52

A Tour of Britain-en szigorú volt a zsűri, simán kizárt két olyan bringaversenyzőt, akik az útról letérve a járdán tekerve követték a mezőnyt. 

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség úgy négy éve alkotta meg azt a szabályt, leginkább biztonsági okokból, hogy verseny közben csak úton szabad haladni, tilos lemenni járdára, bringaútra, ösvényre. 

Persze sok olyan helyzet van, amikor sokkal kényelmesebb például a járdán tekerni, például nem kell kínlódni a mezőnyben a helyezkedéssel, és például egy macskaköves versenyen nyilván jobb a sima felületű sétaút, mint a rázós kő. Előnyt lehet szerezni ott. A tavaszi klasszikusokon rendszeresen menekülnek is ide a bringások, de eddig nem lett senkinek belőle nagyobb baja. Sokszor csak papíron létezett ez a tiltó szabály, illetve az enyhébb büntetési tételt, a 200 svájci frankos pénzbírságot választották a zsűrik. 

jardazas.png

A Tour of Britain-en viszont nem kegyelmeztek, Bryane Lewist és James Lowsley Williamst is kizárták a versenyből, mert járdáztak a mezőny körül. A szökevénycsoportot akarták utolérni, az út mellett előzték a bolyt.

A zsűri elég hamar figyelmeztette őket, és közölte velük a kizárást. Az ilyen ítéletekkel elég hamar megtaníthatják a többi kerékpárost is a szabályok betartására.

(via Cylingweekly)