Froome elszállt a rózsaszín trikós erődemonstrációjakor

2018.05.16. 18:24

Simon Yates remek formában van, rózsaszín trikóban már második szakaszgyőzelmét szerezte a Giro d'Italián. A 11. szakasz záró emelkedőjén ő volt a leggyorsabb. A címvédő Tom Dumoulin lett a második. Chris Froome végképpen elszállni látszik.

Az idei leghosszabb Giro-szakasz után kedden sem lehetett pihenős versenyzésre számítani. Az Assisi és Osimo közötti 156 kilométerre két kategorizált hegy és egy tavaszi klasszikusokra emlékeztető, 2,5 kilométer hosszú meredek kaptató jutott.

Az utolsó kilométerekre már nem maradt elöl szökevény, a favoritok egymást támadhatták. Tim Wellens indított az élcsoportból, de nem sokkal később Yates is meglódult, előremenekült riválisaival szemben. A tempóját nem nagyon tudták átvenni, Dumoulin egyedül próbálkozott az üldözéssel, a kevésbé meredek részeken sikerült is neki néhány métert lecsípnie, de két másodperccel így is kikapott.

Yates a győzelemért járó időbónusznak is köszönhetően már 47 másodperccel vezet a címvédő Dumoulin előtt. A hollandnak ez vállalható különbség, az időfutamon simán ledolgozhatja ezt a hátrányt. A harmadik helyen álló Thibaut Pinot (FDJ) percen kívülre került összetetben, Yates mögött 8 másodperccel ért célba.

A négyszeres Tour de France-győztes Chris Froome sem tudott erőt mutatni a záró emelkedőn, 40 másodperces hátránnyal érkezett be, pedig kedden már azt nyilatkozta, hogy újra erősnek érzi magát. Igaz, egy nappal korábban ő maga tartotta valószínűtlennek a Giro-győzelmet. Már nincs a legjobb tízben sem, Yates 3 perc 20 másodperccel vezet előtt.