Szárnyal a rózsaszín trikós, Froome megzuhant

2018.05.20. 19:09

Simon Yates eddig megingathatatlan a Giro d'Italián, a 15. szakaszt egy távolról indított támadással nyerte. Ez volt idei harmadik etapsikere, összetettben még nagyobbra nőtt az előnye. A szombati szakaszt megnyerő Chris Froome másfél percet kapott a szakaszon.

A szakértők jó előre figyelmeztettek, nem elég csak a szombati brutális hegyre, a Monte Zoncolanra figyelni, érdemes a vasárnapi szakasszal együtt kezelni. A 15. etapba még első kategóriás hegyek sem kerültek bele, de a 4000 méteres szintkülönbség és az előző napi fáradtság meghatározóvá vált. 

A szombaton második helyen érkező Simon Yates jól regenerálódott, és továbbra is a legjobb védekezés a támadás taktikát követi. Elég korán, a céltól 18 kilométerre akciózni kezdett. Az első iramváltását a top 10-esek többsége még lekövette az emelkedőn, de a következővel már nem tudtak mit kezdeni. Yates a meredeken szinte könnyedén lépett meg a többiektől. Gyorsan összehozott húsz-harminc másodperces előnyt, végül 41-gyel korábban ért a célba.

Simon Yates útban harmadik szakaszgyőzelme felé
Simon Yates útban harmadik szakaszgyőzelme felé

Yates mögött Thibaut Pinot (FDJ), a címvédő Tom Dumoulin (Sunweb), Miguel Angel López (Astana), Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) és Richard Carapaz (Movistar) tekert, de nem nagyon tudtak megegyezni abban, hogyan dolgozzanak össze. Ez is Yatesnek kedvezett. Dumoulinnek minimalizálnia kellett volna a különbséget, de ő tűnt a leggyengébbnek a csoportból, kisebb időre le is szakadt. Csak a laposabb részen érte utol a többieket, aztán a harmadik helyen finiselt. A sprintben Angel López került elé. Dumoulin sokat veszített, 1:24-ről 2:11-re nőtt a hátránya. Ezt próbálhatja meg majd ledolgozni a keddi időfutamon.

A szombaton nyerő Chris Froome is gyengélkedett, ő már az első iramváltásnál leszakadt, Yatestől végül 1 perc 32 másodpercet kapott. Összetettben már majdnem öt perc a hátránya a négyszeres Tour-győztesnek. 

Eredmények:
15. szakasz, Tolmezzo-Sappada, 176 km, hegyi befutó:
1. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) 4:37:56 óra
2. Miguel Ángel López Moreno (kolumbiai, Asztana) 41 mp hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Yates 65:57:37 óra
2. Dumoulin 2:11 perc hátrány
3. Domenico Pozzovivo (olasz, Bahrain-Merida) 2:28 p h.