Fantasztikus bajnok, vagy nagy csaló?

2018-05-27T175957Z 535701911 RC17C7408A40 RTRMADP 3 CYCLING-GIRO
2018.05.29. 19:11

Chris Froome lett a harmadik olyan kerékpáros Eddy Merckx és Bernard Hinault után, aki egyszerre címvédő mindhárom nagy körversenyen: tavaly egymás után megnyerte a Tour de France-t és a Vuelta a Espanát, most pedig a Giro d'Italiát húzta be. A brit bringást rengetegen ünneplik sikersorozata miatt, de legalább ennyien fanyalognak. Feloldatlan doppingügye és csapata, a Sky-nak gyanús ügyletei miatt egyelőre nem lehet Froome-ot a kerékpársport legendájának nevezni. Hiába nyert hollywoodi sztorival. 

Froome-ról december végén derült ki, hogy megsértette a doppingszabályokat, a Vuelta a Espana 18. szakasza után túl nagy mennyiséget találtak mintájában az amúgy orvosi engedéllyel korlátozottan szedhető asztmagyógyszerből. A klasszist nem tiltották el, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) esélyt adott neki, hogy bebizonyítsa, a szalbutamol nevű szerből nem szedett többet a megengedettnél, egyszerűen csak fiziológiai okok miatt sűrűsödött be a vizeletében. 

A józan ész azt diktálta volna, hogy Froome-ot minimum kizárják a Vuelta a Espanáról, hiszen megszegte a szabályokat, és ettől a büntetéstől függetlenül kezdik el vizsgálni, hogy tényleg lehetséges-e, hogy gyógyszere váratlanul feldúsuljon a szervezetében.

Froome és a Sky orvosi és jogi csapattal próbálja bebizonyítani az UCI-nak, hogy a kerékpáros nem csalt.

Az ügyben a legnagyobb probléma, hogy nincs határidő. És ezzel precedenst is teremt, hiába hangsúlyozzák, hogy Froome nem kap különleges bánásmódot. Néha megjelenik egy-egy nyilatkozat, hogy haladnak előre, és a bonyolult sztori nem is enged meg gyorsabb menetet, de azt senki sem közli, mikor döntenek. Miközben nyakig benne vagyunk a versenyszezonban. 

Sok versenyzőtárs nyilatkozta azt, köztük a Girón második helyezett Tom Dumoulin is, hogy Froome helyében nem versenyezne, míg nincs ítélet.

Egyszerűen nem fair a többiekkel szemben, hogy olyan valaki ellen küzdenek, akiről később kiderülhet, nincs helye a mezőnyben.

Az sem megoldás, ha utólag egyszerűen törlik az eredményét, hiszen Froome nem egy egyszerű vízhordó, alapjaiban meghatároz egy versenyt, ő és csapata taktikája, ami miatt az ellenfelek is más stílusú versenyzésre kényszerülnek. 

Emellett versenyrendezők is vakargathatták a fejüket, hogy vajon jót tesz-e nekik egy olyan világsztár, aki miatt utólag szégyenkezhetnek. Ha Froome-ot elítélik dopping miatt, minimum hat hónapos eltiltást kéne kapnia, de a kétéves büntetés is elképzelhető. 

A Giro-főszervező, Mauro Vegni is sopánkodott az olasz kör közeledtével, de pár nappal előtte már magabiztosan állította, hogy ígéretet kapott rá, Froome Girón elért eredményét biztosan nem törlik. Hogy Vegni blöffölt, vagy tényleg tud valamit, az később kiderülhet, de most egyelőre ünnepelhet. Érdemes volt kicsengetnie a kiszivárgó hírek szerint egymillió eurós rajtpénzt, hiszen Froome eposzi jelzőkkel teleaggatva megnyerte a Girót. 

Igaz, a győzelmével, illetve annak módjával megint kommentlavinát indított el, nem lettek kevesebben, akik kétkednek a tisztaságában.

„Pozitív tesztet produkált a Vuelta a Espanán, ezt a B próba megerősítette. Így doppingolt, ezért el kell tiltani" – mondta Bernard Hinault, aki szerint Froome nem tartozik a Giro-győztesek közé, és nem része  sportág legendáinak. „Miért kell ilyen hosszan várnunk az ítéletre, miközben a két olasz versenyző, akik ugyanazt követték el, sokkal gyorsabban megkapták büntetésüket? Miért van Froome-nak ennyi ideje arra, hogy magyarázatot találjon? A Sky-nak ilyen sok pénze van?" 

Froome-nak nem indult jól a Giro, már az első szakasz pályabejárásán bukott, majd az időfutamon rögtön hátrányba került. Az első két héten nem is látszott, hogy igazán formában lenne, igaz balszerencsés helyzetek miatt is gyűjtögette a másodperceket, a hegyi hajrás szakaszokon bajban volt.A Monte Zoncolan már az ő napja volt, elvitte a monstre hegyet, de a következő szakaszon máris kiderült, nem az a kiegyensúlyozott Froome teker a Girón, akit a Touron láthattunk.

Ugyanez volt a helyzet csapatával is, a minden helyzetben dominálni akaró Sky ezúttal nem rogyasztotta meg rendszeresen az ellenfeleket, sőt sokáig Froome-nak sem adtak jelentős segítséget. A 19. szakaszon aztán minden borult, a Sky a kemény hegyi szakaszon széthajtotta magát, majd Froome 80 kilométerrel a cél előtt támadást indított, és végül több mint három percet adott mindenkinek. Simon Yates összeomlása emberi volt, de hogy egyetlen menő sem volt képes nyomában maradni Froome-nak, arra nem biztos, hogy elég magyarázat az, hogy a brit bringás bivalyerős és koncentrált. A kerékpározás hőskorában nem voltak szokatlanok a hosszú támadások, de Gino Bartaliék idejében az volt a normális, hogy hol egyik, hol másik versenyző rogyott meg és kapott perceket a másiktól.

Froome-nál az a furcsa, hogy a 19. szakaszig nem mutatott igazán nagy erőt. Utána bezzeg.

A hosszú szökésről egyik ellenfele, George Bennett azt mondta: „Froome csinált egy Landist." Floyd Landis a 2006-os Tour de France-on borzasztó nehéz hegyi szakaszon szólózott nagyot, több mint hét percet vert a mezőnyre, amivel meg is szerezte a sárga trikót, amit a párizsi befutóig meg is őrzött. Aztán jött a hír, hogy szintetikus szteroidot mutattak ki a doppingmintájában. 

Bennett később magyarázkodott, hogy a doppingra nem akart utalni, csak a két akció hasonlóságára, de így is növelte a hitetlenkedést. 

„Én csak azt mondtam, hogy ez nagyobb feltámadás volt, mint a húsvétvasárnap. Nem célozgattam semmire."

Ezt a feltámadást emésztgeti most mindenki. Ha önmagában nézzük, Froome szökése a modern kerékpározás egyik legtökösebb akciója volt, ami fizikailag és szellemileg is hatalmas kihívást jelentett a bringásnak, de az előzmények ismeretében a gyanú is megfogalmazódik. 

„Csodálatos eredmény, de bármit is mond ő, vagy a Team Sky, az emberek gondolkodóba esnek. Azon gondolkodnak, hogy ő egy nagy csaló, vagy egy fantasztikus bajnok" - fogalmazta meg a dilemmát a Times szakírója, Jeremy Whittle.

Froome szalbutamolügye mellett is van már pár nehezen megmagyarázható ügye a Skynak. Korábbi bringásuk, a Tour-győztes Bradley Wiggins pont a nagy versenyek előtt kapott engedélyezett injekciókúrákat, neki juttattak el rejtélyes csomagot egy franciaországi versenyen is. Egy korábbi munkatársuk azt vallotta, ügyesen és tudatosan játszottak az orvosi különengedélyekkel.

„Minden egyes nap teszteltek, a verseny előtt és az után is. Állíthatom, semmi, de semmi rosszat nem tettem, és már csak idő kérdése, hogy ez mindenki számára tiszta legyen. Ez a helyzet szerencsétlen a sportágnak és az imázsának, de remélhetőleg a lehető leghamarabb megkapjuk az eredményeket. Mi a folyamat közepén járunk jelenleg" – nyilatkozta a BBC Radio Five Live-nak.

A szürkezónában matató Sky hitelessége már oda, ezért is kételkednek sokan Froome-ban, és a Giro-győzelme sem segített a helyzetén. Nagyobb baj, hogy a Tour de France-nak is ugyanígy futnak neki. A hírek szerint addig sem döntenek az ügyében. Már ezzel is sikerül garantálni az út szélén álló, fújoló közönséget Froome-nak. 

Borítókép: Christopher Froome a Giro d'Italia bajnoki trófeájával 2018. május 27-én. Fotó: Alessandro Garofalo / Reuters.