Átverés, mint az itt a piros, hol a piros, mégis játszol

2019.03.04. 16:33

Öt sífutó lebukása után egy profi kerékpáros is bevallotta a rendőröknek, hogy vérdoppingot használt. Az osztrák Stefan Denifl is ugyanazzal a doppingdoktorral dolgozott, mint a sífutók. Egy másik biciklis, Georg Preidler önként jelentkezett.

Az osztrák rendőrök kedden tartottak razziát a seefeldi északisí-világbajnokságon, ahol öt sportolót letartóztattak doppingolás miatt. Mindannyian egy erfurti orvossal, Mark Schmidttel voltak kapcsolatban. Az orvost Németországban tartóztatták le az osztrák razziával egyidőben.

Az akció utáni sajtótájékoztatón már beszélt arról a rendőrség, hogy kiterjedt doppinghálózatról van szó, és több sportág is érintett az ügyben. Erre elég hamar bizonyítékot szolgáltattak. Pénteken a kerékpáros Stefan Deniflet is bevitték kihallgatásra: a bringás elismerte, hogy tiltott módszerekkel élt.

A 31 éves sportoló legnagyobb sikere a Tour of Austria megnyerése és egy Vuelta a Espana-szakaszgyőzelem volt. Több csapatnál megfordult, októberben a CCC-hez írt alá, de karácsonykor a klubja bejelentette, hogy személyes okok miatt felbontották a szerződését.

Georg Preidler a 2018-as országúti kerékpáros világbajnokság időfutamán
Georg Preidler a 2018-as országúti kerékpáros világbajnokság időfutamán

Egy másik bringás, az osztrák bajnok Georg Preidler maga kereste fel a hatóságokat. A Krone Zeitungnak azt mondta, hogy ő is kapcsolatba lépett a doppingdoktorral, aki vért is vett le tőle. Ugyan sosem kapta vissza, de úgy tudja, hogy már a csalási szándék is büntethető. Preidler napok óta nem tudott aludni, abban sem lehetett biztos, hogy Schmidt titkosította-e az adatokat.

Az FDJ kerékpárosa elmondta, hogy a doppingdoktorok maguk keresik a klienseiket, akiken nagy a nyomás és a teljesítménykényszer, így meggyőzhetőek. A vérdopping pedig az egyik legkönnyebben működő módszer. „Ezek az orvosok biztosítanak arról, hogy sosem buksz le. Olyan ez, mint az Itt az piros, hol a piros játék. Tudod, hogy átverés, de mégis játszol."

Preidler úgy véli, ez a mostani doppingbotrány kiszélesedhet nemzetközi szintre, és sok áldozata lehet.