Magyar biciklista nyerte a fiatalok Tourjának szombati szakaszát

2019.08.24. 17:59 Módosítva: 2019.08.24. 17:59

Valter Attila megnyerte a szombati, kilencedik szakaszt a sokszor a fiatalok Tourjának is tekinthető Tour de l'Avenir elnevezésű országúti kerékpáros versenyen, ezzel átvette a vezetést a hegyi pontversenyben, összetettben pedig a 11. helyre jött fel – írja az MTI.

A CCC Development 21 éves bringása a Villaroger és Tignes közötti 67,2 kilométeres hegyi etapon bizonyult a leggyorsabbnak. A versenyzőknek előbb három második kategóriás hegyet kellett leküzdeniük, a befutó pedig 2093 méter magasan, egy első kategóriás emelkedő tetején volt. Valter 14 másodperc előnnyel ért célba az összetettben élen álló norvég Tobias Foss előtt.

Valter sikerével a hegyi pontversenyben átvette a vezetést az összetettben második olasz Giovanni Aleottitól, aki ezúttal negyedik lett 44 másodperces hátránnyal. A magyar versenyző összetettben négy pozíciót javítva a 11. helyre jött fel, hátránya 9:37 perc az éllovassal szemben. A további magyar indulók közül szintén az élmezőnyben végzett Peák Barnabás a 15. és Fetter Erik a 18. helyével.

A franciaországi viadal a fiatalok Tourjának is tekinthető: 1992 óta 25, 2007 óta pedig 23 éven aluli versenyzők indulhatnak rajta. Pályafutása kezdetén hat későbbi Tour de France-győztes kerekes nyerte meg a Tour de l'Avenir összetett versenyét, 2017-ben például éppen az a kolumbiai Egan Bernal diadalmaskodott, aki idén megnyerte a Tourt. Előtte

  • az olasz Felice Gimondi,
  • a holland Joop Zoetemelk,
  • az amerikai Greg LeMond,
  • a spanyol Miguel Indurain
  • és a francia Laurent Fignon nyert a Tour de l'Aveniren, majd lett bajnok a Tour de France-on. 

A Tour de l'Avenir vasárnap a tizedik szakasszal zárul. A CCC Development Teamben versenyző Valter Attilával június elején beszélgettünk el hosszabban, ezt a cikkünket itt olvashatják el: