Tömegbukás miatt kiesett a Vuelta egyik favoritja

2019.08.29. 19:29

A Vuelta a Espana hatodik szakaszán újra gazdát cserélt a piros trikó. Az összetettben Dylan Teuns (Bahrein-Merida) vette át a vezetést Miguel Angel Lópeztől (Astana). A szakaszt egy szökevénycsoportot megtámadva Jesús Herrada (Cofidis) nyert. Egy tömegbukás miatt négy bringás is feladta a versenyt, a dobogóra pályázó Rigoberto Urán is. 

Az ötödik etap után a hatodik is hegyi befutóval zárult, a 198,9 kilométeres távon lehetett számítani rá, hogy átrendeződik az összetett. Mire a záró emelkedőhöz ért a mezőny, sajnos már több bringás kiesett a versenyből. Nagyjából száz kilométer megtétele után egy tömegbukás történt a főmezőnyben. Az EF Education csapata két kulcsversenyzőjét is elveszítette, az összetett ötödik helyén álló Rigoberto Urán kulcscsonját törte, és Hugh Carthy sem tudta folytatni. A piros trikót három napig viselő Nicholas Roche (Sunweb) is feladni kényszerült a versenyt, és Victor de la Parte (CCC) is kiszállt sérülése miatt. Az EF-nek ezzel nem ért véget a rémálom, később Tejay van Garderen nem tudott bevenni egy kanyart, és repült be egy bozótosba. Később vissza tudott ülni a kerékpárjára, majd be is fejezte a szakaszt.

A tömegbukás a 11 fős szökevénycsoportnak is jól jött, elég előnnyel kezdte meg az Ares del Maestrat megmászását. Igaz, az Astana sem akarta mindenáron megvédeni López piros trikóját, jól jön a csapatnak néhány pihenősebb nap. 

Jesús Herrada ünnepli kimerülten a Vuelta a Espana hatodik szakaszán szerzett győzelmét
Jesús Herrada ünnepli kimerülten a Vuelta a Espana hatodik szakaszán szerzett győzelmét

A célhoz közeledve a szökevények között is felbomlott az egység, először Tsegay Grmay (Mitchelton-Scott) tudott meglépni Nelson Oliveirával (Movistar), de a záróemelkedőn Dylan Teuns és Herrada dominált, megfogták a két szökevényt a többieket pedig lerázták magukról. A céltól aztán a szerdán is szökésben lévő Herrada robbantott, aki 7 másodpercet vert rá Teunsre. A harmadik helyet Dorian Godon (AG2R) szerezte meg 21 másodperces hátránnyal.

Teunsnek a második hely is piros trikót ért, mert a favoritok csoportja 5 perc 42 másodpercet kapott Herradától, így a belga bringás egyperces előnybe került Lópezzel szemben, aki a harmadik helyre csúszott vissza. A második helyet a szökevénycsoportban szintén benne lévő David de La Cruz szerezte meg, 38 másodperccel áll Teuns mögött.

Eredmények:
6. szakasz, Mora de Rubielos-Ares del Maestrat, 198,9 km, hegyi befutó: 
1. Jesús Herrada (spanyol, Cofidis) 4:43:55 óra
2. Dylan Teuns (belga, Bahrain-Merida) 7 másodperc hátrány
3. Dorian Godon (francia, AG2R La Mondiale) 21 mp h.

Az összetett állása:
1. Teuns 23:44:00 óra
2. David de La Cruz (spanyol, Ineos) 38 másodperc hátrány
3. Miguel Ángel López (kolumbiai, Asztana) 1:00 perc hátrány
4. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:14 p h.
5. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 1:23 p h.
...7. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar Team) 1:28 p h.