Egy 11 éves lány profi szerződéssel, lélegzetelállító trükkökkel

2019.09.11. 18:41

Ruby Isaac még csak 11 éves, de már így is olyan karriert futott be, amire sok profi sportoló és médiaszemélyiség irigykedhet.

A brit lány riporterként a kerékpársport legnagyobb sztárjaival beszélgethetett, de a nyeregben is elég ügyes, 10 évesen a Trek-Segafredótól kapott profi szerződést, és az már csak hab a tortán, hogy a görgőjén hajtva lélegzetelállító trükkökre képes, amit aztán megnéznek pár százezren, mint például ezt a frizbis, görgős kupakkihívásos jelenetet.

Az országúti bringát követőknek először két évvel ezelőtt tűnhetett fel Ruby neve. A kislány a Specialized kerékpármárka megbízásából a Tour of Californián készített pár perces interjúkat a férfi és női mezőny néhány ismert arcával, így kölcsönösen cukiskodhatott a háromszoros világbajnok Peter Sagannal vagy az olimpiai bajnok Anna van der Breggennel is. 

Ruby karrierje a közösségi médiában kezdődött. Hatévesen kezdett el bringázni, miután a londoni olimpián látta a pályakerékpáros Laura Kennyt versenyezni. Edzői tanácsra, hogy térdét kíméljék, görgőzni is megtanult. (A görgőzés tulajdonképpen szobabiciklizés, csak itt nincs rögzítve sehol a bringa, forgó hengereken kell egyensúlyozni.)

A görgőn korához képest nehéz trükköket sajátított el, egy lábbal elengedett kézzel vagy éppen labdát dobálva tekert. Már ezekkel a kunsztokkal is gyűjtött magának kisebb rajongótábort a Twitteren. Az oda felpakolt videókon fedezte fel a kislány bicikli iránti elkötelezettségét a Specialized is, ami nem sokkal később egy bringát is adott neki támogatásként. Rubyt ezután hívták meg a Tour of Californiára riporternek, ahol elég nagy sikert aratott a gyermeki zavarát nem palástoló miniinterjúival.

A versenyen az NBC tévétársaság is kiszúrta magának Rubyt, aki nem sokkal később a Little Big Short tehetségkutató műsorban mutatott be néhányat görgős trükkjeiből. A tévészereplés után még több követője lett a Youtube-on és a Instagramon is.

A lány azóta is rendszeresen rak ki videókat, újabb és újabb kunsztokat talál ki, van, amit kosárlabdás videók inspirálnak, de olyan is akad, ami az ő fejéből pattan ki. Legbüszkébb az ugróköteles tekerésére. „Sosem láttam görgőzni senkit ugrálókötéllel, azt gondoltam, ki kell próbálnom. Elég sokáig tartott, mire kigyakoroltam az áthajtást a kötélen. Lépésről lépésre haladtam, először úgy mentem át a kötélen, hogy valaki más tartotta, aztán a kötél kinyitását gyakoroltam, míg végül megcsináltam." 

Ruby elég sok üzleti ajánlatot kap, volt már a yorkshire-i bringaexpó egyik arca és fellépője, és a biciklisruházatot gyártó Santini is felfedezte már magának. Nyilván nem egy 10-11 éves gyerek egyedüli döntése, hogy hová szerződik le komoly szponzorpénzekért, de szülei – nyilatkozataik alapján – a csillogás és az ismertség mellett azért igyekeznek a földön járni. 

„Eléggé elővigyázatosak vagyunk, Ruby iskolai munkája a legfontosabb, ha abban nehézségei lennének, rögtön abba kéne hagynia a bringázást” – mondta az apja, Nick Isaac.

A család igyekszik csak olyan felkérésekre igent mondani, amelyek miatt nem hiányzik túl sokat a lányuk az iskolából, nem akarják, hogy más gyerekek irigykedjenek Rubyra, vagy kivételezettnek gondolják.

Ruby persze nem csak azért bringázik, hogy odafigyeljenek rá, szenvedélyes biciklista, iskola után hol mountain bike-ra, hol BMX-re, hol országúti kerékpárra ül. „A kerékpár a világ legjobb sportja. Azért szeretek biciklizni, mert annyiféle dolgot csinálhatsz vele. Ha vége van az országúti szezonnak, akkor jön a ciklokrosszidény, tehát nem kell várnod olyan sokat a jövő évig. Mindennél jobban szeretek bringázni” – mondta. 

Az elkötelezettségéhez nem férhetett kétség, a Trek-Segafredo csapat ezért is adott profi szerződést a kislánynak. Persze ez inkább csak formális szerződés, nem versenyzőként tekintenek Rubyra, de néhányszor azért együtt tekert már a nemrég megalakított női csapat tagjaival.

A női kerékpározás az utóbbi néhány évben egyre erősödő brand, de azért a pénzdíjak és a versenyzők ismertsége még nagyon messze van a férfiakétól. Ruby a maga módján ezen is próbál változtatni, idén többször együtt tekert egy a Tour de France útvonalát bejáró női csapattal, és a Twitteren gyakran oszt meg női bringával kapcsolatos posztokat.

Ruby (vagy szülei) szociális érzékenysége is megmutatkozott már. A lány rendszeres résztvevője adománygyűjtő kampányoknak. A nyáron több mint négyezer fontot gyűjtött egy olyan szervezetnek, ami a világ legszegényebb régióban élőknek vásárol kerékpárokat. Tevékenysége miatt beválasztották a száz legbefolyásosabb női biciklistája közé. „Egy fiatal lány, aki rengeteg embert inspirál, és nagyszerű karitatív munkát is végzett. Mindannyian sokat tanulhatunk tőle. A bringázás iránti szenvedélye ragályos” – méltatták Rubyt.

Ruby álma, hogy valódi profi bringás legyen, aki eljuthat az olimpiára, és világbajnokságot is nagyon szeretne nyerni. Hogy ez összejöjjön, ahhoz még jó pár évre és rengeteg munkára van szükség, amit nem biztos, hogy bevállal majd, ezzel a szülei is tisztában vannak.

„Ki tudja, a jövő héten vagy a jövő évben talán már nem akar újra bringázni, és valami mással szeretne foglalkozni. Jelenleg élvezi, amit csinál, és azokat a lehetőségeket, amelyeket megkap. Ha Ruby idősebb korában is ezt teszi, sok szerencsét hozzá. Ha mégsem, akkor is sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodott" – mondta az apja.

Ne maradjon le semmiről!