Saját vállficamát visszarakva lett világbajnok, de 20 perc után bukta a címet

2019.09.28. 14:19

A juniorok után az U23-asok versenye is drámát hozott a Yorkshire-ben zajló kerékpáros világbajnokságon a férfiak mezőnyében: az U23-asok pénteki versenyén óriási áldozatok árán nyert a holland Nils Eekhoff, aki csak 20 percig örülhetett a vb-aranynak, amit aztán elvettek tőle.

Eekhoff nagyjából 124 km-rel a rajt után  került bukásba, ráeshetett egy, az út mellett parkoló autóra, és láthatóan komolyabb vállfájdalmai voltak. Mint később elmondta, kificamodott a válla, amit saját kézzel rakott helyre, mielőbb visszaült volna a bringára, így folytatta a versenyt.

Mivel a bukás után eléggé lemaradt, a kísérőkocsik között cikázva zárkózott fel a mezőnyhöz, hogy ott lehessen az élen haladó versenyzők között. Ez teljesen általános procedúra a kerékpáros versenyeken, nagyjából minden lemaradó így tesz – csakhogy a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség, a UCI a verseny leintése után utólagosan kizárta Eekhoffot, amiért túl sokat töltött az egyik kocsi szélárnyékában.

A hivatalos indoklás szerint a kétperces felzárkózás alatt 30-60 másodpercet töltött szélárnyékban, ezért büntették, és a döntést nem a tévés közvetítés alapján hozták meg, hanem egy olyan videó megtekintése után, ami csak a verseny leintése után volt elérhető számukra.

Eekhoff 15-20 perc ünneplés után értesült arról, hogy elvették az U23-as világbajnoki címét, amit érthetően nem viselt valami jól. Twitteren arról írt, hogy túlzónak tartja a büntetést, ami egyáltalán nem követi a korábbi, hasonló esetek után kiosztott büntetést, de azt a 15 percet, amíg világbajnoknak hitte magát, sosem felejti el.

Eekhoff kizárásával az olasz Samuele Battistella lett a világbajnok a svájci Stefan Bissegger és a brit Tom Pidcock előtt. A magyar indulók közül az időfutamon nagyot bukó Valter Attila a 31., Peák Barnabás pedig a 35. lett. Karl Ádám nagyobb leszakadással a 74., Dina Dániel a 98. helyen zárt, a frissen Alberto Contador csapatába igazolt Fetter Erik pedig feladta a pénteki versenyt.

via Deadspin