A Tour de Hongrie-val megérkeztünk a világ bringasportjába

190616 TDH 5 sz 054
2020.08.28. 09:52

Soha nem látott erősségű mezőny indul a koronavírus-járvány miatt újratervezett Tour de Hongrie-n, szombaton, a magyar kerékpáros körversenyen, ahol igazi bravúrnak számítana, ha újra dobogóra állnának hazai bringások. A hegyeken Valter Attila és Dina Márton azért újra megmutathatja erejét.

Az idei Tour de Hongrie-t eredetileg májusban, a Magyarországra is látogató Giro d'Italiával átfedésben rendezték volna, de a koronavírus-járvány a bringások versenynaptárát is átírta. A májusi TdH egyedülálló lehetőségnek tűnt, mivel a Girón kívül nem lett volna vele egy időben más többnapos verseny, vonzóvá válhatott a Tour de France-ra készülő nagyágyúknak is. A legerősebb ligából, a World Tourból nyolc csapat be is jelentkezett a magyar körre. Korábban csak a második vonalban szereplő klubok jöttek Magyarországra, ezért is óriási fegyvertény ez a szintlépés. 

A vírus miatt átrendezett és összesűrített versenynaptár már nem ígért feltétlenül kedvező helyet a TdH-nak, de nem lehet oka panaszra a szervezőknek, a világ legnagyobb versenyével, a Tour de France-szal egy időben rendezhetik meg a magyar kört. A Tour de France persze el is homályosíthatná magyar kistestvérét, de a szervezők is abban bíznak, hogy az Eurosporton jó műsorsávban leadott összefoglalók a tévék előtt marasztalhatják világszerte a bringára amúgy is fogékony nézőket.

Az új dátum nem tántorította el a World Tour-csapatokat, öt közülük, a Jumbo-Visma, a Mitchelton-Scott, a Trek-Segafredo, a CCC és a Israel Stat-Up Nation ott lesz a rajtnál.

Külön öröm, hogy kettőben magyar versenyző is lesz. A tavalyi TdH-n harmadik Valter Attila a CCC-vel érkezik, a lengyel csapatnál ő lesz az első számú versenyző, míg a sík szakaszokon Jakub Mareczkót támogatják a sprintekben. 

„Nagyon várom, hogy a hazámban versenyezzek, azt hiszem, nagyszerű verseny lesz, és a fő célom, hogy az összetett elsőségért harcoljak. Tavaly harmadik voltam, és bár idén keményebb lesz a verseny, magabiztos vagyok. Habár nem ez a legkeményebb vagy leghosszabb verseny, a World Tour csapatokkal magasabb szint, és sokkal többet követel majd, mint valaha"

– idézte Valtert csapata honlapja. Valternek az idei az első World Tour-szezonja, és már igazán komoly versenyeket is teljesített, a Lengyel körön is jól szerepelt, több szakaszon is a legjobbakkal együtt érkezett, és a Lombard körversenyen is tekert.

A másik magyar World Tour-bringás, Peák Barnabás a Mitchelton-Scott-tal érkezik. Peák is jó formában van, nemrég megnyerte az időfutam bajnokságot, és ő is megmutatta magát a Lengyel körön segítőként. Csapata elsősorban a Cseh körverseny győztesét, a hegyimenő Damien Howsont támogatja, míg a sprintekben Kaden Grovesra számítanak. 

A tavalyi TdH-n Dina Márton szerepelt legjobban a magyarok közül, az összetett második helyét szerezte meg az Alberto Contador és Ivan Basso által vitt Kometa-Xstra bringása. Az idei körnek is nagy ambíciókkal vág neki, úgy vélte, hogy a magasabb szintű mezőny ellenére is van esélyük jó eredményt elérni. Dina a Tour de Hongrie-t legfontosabb versenyének nevezte, szerinte a Kékestetőn fog eldőlni a küzdelem. Tavaly ott másodikként érkezett meg az emelkedő végén.

A TdH-n idén elég kemény program vár a résztvevőkre, és már rögtön az első nap olyan szakaszt teljesítenek, ami leszelektálhatja a sárga trikóra esélyesek számát. A mezőny Esztergomból indul, majd három kört teljesít, mindháromszor Pilismarót felől felkaptatva a Dobogókőtől nem messze lévő Két-bükkfa-nyeregig. A maróti emelkedő hosszú, de nem igazán meredek, a legjobbak 30 kilométer per óra tempóval is felmennek rajta. Ezt a sebességet sokan nem fogják viszont már bírni a harmadik körre, de a végén egy jó lejtmenet is dönthet a 118 kilométeres szakaszról, amin 1963 méter a szintemelkedés.

Az esztergomi etap az eredeti tervek szerint nem a Tour de Hongrie elejére került volna, de a módosított dátum miatt is lett az a nyitány. Eisenkrammer Károly főszervező azt mondta, szerencsés egy Budapest közelében lévő etappal kezdeni, sok szurkolót megmozgathat, és azt sem akarták, hogy iskolaidőben zárják le a várost. Egy hétvégi szakasz biztonságosabb. 

„Egy földi haladónak nehéz lehet a maróti emelkedő, de amikor tavaly megmutattuk Ivan Bassónak és Alberto Contadornak a szintrajzot, csak legyintettek, azt mondták sprintbefutó lesz. Itt mindenki iszonyatosan erős, feltépnek majd a hegyen. Hozzá kell szoknunk, hogy más típusú versenyeink lesznek, már a médiának is játszanak a csapatok, lesz, olyan, hogy elengednek egy szökést, de az utolsó 50 kilométeren majd emberfeletti tempót mennek" – mondta Eisenkrammer. 

A második és harmadik szakasz inkább a sprinterekről fog szólni, a Debrecen és Hajdúszoboszló közötti 158 kilométeres és a Karcag–Nyíregyháza közötti 182 kilométeres etapon is mezőnyhajrá várható. Az utóbbin, a Hortobágyot is átszelő szakaszon azért figyelni kell, egy erős oldalszél szétszakíthatja a bolyt, és időhátrányt lehet kapni.

A negyedik szakaszon már újra jönnek az emelkedők, de a Sárospatak és Kazincbarcika közötti 180 kilométeren lévő dombok nem tűnnek vízválasztónak. A záróetap viszont meglehetősen durva lesz, a 188 kilométeres, Miskolcról induló szakaszon a bringások előbb átvágnak a Bükk-hegységen, rögtön egy kemény emelkedővel indul a nap, majd egy átvezető rész után előbb felmásznak Mátraházára, majd egy Mátrában megtett kör után felkapaszkodnak Kékestetőre.

Összesen 3259 méter szintet kell majd leküzdeni a királyszakaszon. 

„Álmodok magyar dobogós helyekről, sokat elárul, hogy a CCC Valter Attilát jelölte ki első embereként, ő, Peák és Dina is érkezhet jó helyen. Hogy ezek a srácok most nagy csapatokban tekernek ahhoz, azt hiszem, mi is hozzájárultunk, és velük együtt mi is megérkeztünk a világ kerékpársportjába az utóbbi évek munkájával. Bár az utolsó szakasz tűnik döntőnek, és az első négy csak felvezetésnek, sok minden történhet addig, teljesen kiszámíthatatlan verseny lehet. Egy szelesebb nap, szétszakíthatja a mezőnyt, az erő mellett már a rutinnak is meg kell mutatkoznia. Minden szakasznak megvan a maga varázsa, mindegyiket szeretem valamiért, az előkészületek közben sok baráti kapcsolat is szövődik” – mondta Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője. 

A 20 csapat 120 versenyzője közül 23 olyan bringás van, aki életében már végigment a három háromhetes (Tour de France, Giro d'Italia, Vuelta a Espana) legalább egyikén. A legtöbb starttal a szlovén Janez Brajkovic (Adria Mobil) rendelkezik, az egykor Lance Armstrong segítőjeként is dolgozó bringás 11-en Grand Touron indult. Utána az ausztrál Luke Durbridge (Mitchelton-Scott) a legrutinosabb tíz indulással. A holland Bert-Jan Lindeman (Jumbo-Visma) hét Grand Touron tekert, és 2015-ben a Vueltán szakaszgyőzelmet is szerzett. A Jumbo-Vismában Antwan Tolhoekra is érdemes figyelni, nagyon jó hegymenetben, tavaly például a későbbi Tour-győztes Egan Bernal előtt érkezett be a Svájci körverseny egyik szakaszán. 

Igazán nagy nevű sztár nincs a mezőnyben, ezt Eisenkrammer sajnálja, de úgy véli, hogy ugyanolyan képességű bringások tekernek majd Magyarországon, mint a távolmaradók, ezért is lesz nagyon nehéz dolguk a magyaroknak. A már említetteken kívül még 13 hazai bringás lesz ott a mezőnyben, többek között a múlt héten országos bajnokságot nyerő Filutás Viktor (Giotti Victoria), a rendkívül rutinos Kusztor Péter (Team Novo Nordisk), vagy az Androni-Giocattoliban most debütáló Pelikán János. A startlistán hat fővel a magyar válogatott is szerepel. 

A járványhelyzet a TdH szervezőinek is megnehezítette a munkáját, szerencsére a versenyt nem kell, nem is nagyon lehetne nézők nélkül megrendezni, de a szurkolókat arra kérik, hogy tartsanak be néhány alapszabályt. „Az utak mentén, a hegyi hajrákon vagy a gyorsasági részhajrákon a korábbi években megszokott módon lehet szurkolni, egyetlen megkötés, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség előírásaihoz igazodva csak maszkban szabad szurkolni, ezzel minimálisra kell csökkenteni a fertőzés átadásának veszélyét" – írták a szervezők. Maszkban a rajt- és célterületeket is meg lehet közelíteni, de a pacsizás, szelfizés, autogramkérés ezúttal elmarad, ahogy az ajándéktárgyak, vagy az eldobott kulacsok begyűjtése sem javallt. A csapatoknál is szigorú előírásokat érvényesítenek, úgynevezett buborékban kezelik őket, elvileg a szállásokon és az étkezéseknél is csak koronavírusra tesztelt és ellenőrzött személyekkel érintkezhetnek a csapattagok. ”

A verseny programja:

 Borítókép: Mario Pertorini / Tdh.hu