Yates nyerte a Giro 2. szakaszát, Van der Poel megőrizte a rózsaszín trikót

20220507132339 PAP 2456
2022.05.07. 17:14
Szombaton délután 14 órakor rajtolt el a Hősök teréről az olasz kerékpáros körverseny, a Giro d’Italia második magyarországi szakasza. A 9,2 kilométer hosszú időfutamon Budapest belvárosának szívében haladtak át a versenyzők, a célvonalat pedig a budai Várban, a Szentháromság téren szelték át a sportolók. A szakaszt Simon Yates nyerte, Fetter Erik legjobb magyarként a 45. helyen zárt.

A pénteki nyitószakaszt a holland Mathieu van der Poel nyerte az eritreai Biniam Girmay és a spanyol Pello Bilbao előtt. Valter Attila a 29. helyen tekert be, míg a másik két magyar, Fetter Erik a 112., Peák Barnabás pedig a 167. lett.

A második napon a szabályok értelmében az utolsó helyen álló versenyzők rajtoltak el elsőként, tehát az összetett állás alapján fordított sorrendben vágtak neki a közel 10 kilométeres távnak a kerékpárosok.

A verseny a Hősök teréről indult, majd az alábbiak szerint alakult: 

Izabella utca, Ferdinánd híd, Váci út, Alkotmány utca, Honvéd utca, Id. Antall József rakpart, Margit híd, Bem rakpart, Ponty utca, Hunyadi János út, valamint a már említett befutó a Budai Várban a Szentháromság téren.

Peák Barnabás 14 óra 9 perckor startolt, majd az addigi harmadik legjobb időt mente (12:29:13). Az Intermarché–Wanty–Gobert sportolója így értékelt:

Mindent kiadtam magamból, ilyen közönség előtt lehetetlen tartalékolni. A időm talán elég lesz a legjobb negyvenhez, amivel elégedett lennék.

A pályával kapcsolatban kifejtette: kifejezetten fekszik neki a rövid időfutam, illetve a sok kanyar ellenére szerinte csak két trükkös forduló volt az útvonalon. „Tervezett időeredmény nem volt kitűzve, inkább wattban kellett jól teljesítenem, ez sikerült is.

Bár a közönség miatt sokszor elfelejtettem lenézni a wattmérőre, de bármikor lepillantottam, mindig 400 felett volt.

Korábban az volt a bajom, hogy ilyen magas wattszámon hamar besavasodtam a rossz testtartásom miatt, de ezen most sikerült javítani” – tette hozzá a 23 éves Peák, aki végül az 51. helyen zárt.

Fetter Erik 15:04-kor indult, 12:28.10-as idejével pedig megelőzte honfitársát, és a 10. időt produkálta, végül összetettben a 45. lett. Az EOLO–Kometa magyar versenyzője sem győzte dicsérni a magyar közönséget. 

Sok helyen versenyeztem már, de ilyet még sehol nem tapasztaltam. Nem csupán a rajtnál, a célban és az emelkedőn voltak sokan, hanem minden egyes utcában. Elképesztően sok energiát adott ez nekem

– mondta Fettel, majd elárulta, nem olyan céllal vágott neki a távnak, hogy időfutambajnokként ő legyen a legjobb magyar, inkább a többi rivális közül szeretne minél többet megelőzni. „Nem egy klasszikus időfutampálya, mert több kanyar és a végén egy emelkedő van benne, de jobban is szeretem az ilyet. Budapest pedig semmihez sem fogható, elindultunk a Hősök teréről, elhaladunk a Parlament mellett, és megérkezünk ide a budai Várba” – mondta láthatóan az előző 12:28 perc hatása alatt lévő Fetter, aki elárulta, a pénteki nyitónapon elszenvedett bukása semmiben sem hátráltatta, mert megúszta karcolásokkal a történteket.

„Az életben egyszer van ilyen lehetőségem, hogy a Girón Visegrádban versenyezzek, ezért volt bennem egy kis méreg, de ezt most sikerült kiadnom magamból és motivációként használni a folytatásra” – fogalmazott.

Valter Attila 16:27-kor indult útnak, és végül 12:41.52-es idővel végzett, ami akkor az 57. pozíciót jelentette a számára. A Groupama–FDJ magyarja azonban egyáltalán nem szomorkodott.

Elképesztő volt ez az egész, nem tudtam 100 százalékosan a teljesítményemre koncentrálni, mert a szurkolók elvonták a figyelmemet. De ezt is akartam, hagytam, hogy elvonják, csak így élhettem meg ezt a csodás pillanatot.

Talán tudtam volna 10 másodperccel jobb időt ennél, de ezt a lelkesedést, aminek most a hatása alá kerültem, viszem tovább magammal Olaszországba, ez pedig biztosan kifizetődik majd. Próbáltam nem kockáztatni, és bár egyszer megcsúszott a kerekem, összességében óvatos pályát mentem. De most tényleg őszintén mondom, az eredmény másodlagos, óriási élmény volt ez a nap!”

Valter ideje végül a 82. helyre volt elég.

Ami pedig az élmezőnyt illeti: Simon Yates nagy időt ment, több mint öt másodperccel vezetett a riválisok előtt.

Az összetettben élen álló, utolsóként induló Van der Poel viszont végig versenyben volt a győzelemért, ám az utolsó szakaszt kevésbé bírta brit riválisánál, így meg kellett elégednie az időfutam második helyével. A rózsaszín trikót azonban megtartotta, 11 másodpderccel vezet összetettben Yates előtt.

„Volt már jó időfutamom, nyertem is a Párizs-Nizzán, de kétségkívül ez volt az eddigi legjobbam” – értékelt sajtótájékoztatóján Yates. Hozzátette: van der Poel nagyon jó időfutamot nyert, ám a sebessége és a pénteki formája alapján nem lepte meg.

Van der Poel elmondta, vasárnap felvezetőemberként a 2020-ban háromszoros Tour de Hongrie-szakaszgyőztes olasz Jakub Mareczko sprintsikeréért dolgozik majd. A folytatást tekintve úgy vélekedett: az Etnáig tarthatja meg összetett elsőségét. Megemlítette, hogy nem igazán volt tisztában az időkülönbségekkel, mert bár volt rádiója, a nagy tömeg zajától nem igazán hallott semmit.

Egy versenyző bukott egyébként az időfutamon, az osztrák Tobias Bayer a budai oldalra érve esett el, és bár vissza tudott ülni kerékpárjára, illetve utolsó idővel célba is ért, ezután be kellett ülnie egy mentőautóba kivizsgálásra.

GIRO D’ITALIA
2. szakasz

1. Simon Philips Yates (Team BikeExchange–Jayco) 11:50.41

2. Mathieu van der Poel (Alpecin–Fenix) +3 másodperc hátrány

3. Tom Dumoulin (Team Jumbo–Visma) +13

...45. Fetter Erik (EOLO–Kometa) +38

...51. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty–Gobert) +39

...82. Valter Attila (Groupama–FDJ) +51

Az összetett élcsoportja:

1. Van der Poel 4:47:11 óra

2. Yates 11 másodperc hátrány

3. Dumoulin 16 mp h.

...40. Valter 1:02 perc hátrány

...101. Fetter 3:07 p h.

...150. Peák 6:19 p h.

Vasárnap következik az utolsó magyarországi etap: a Kaposvár és Balatonfüred közötti 201 kilométert teljesítik a 105. Giro d'Italia résztvevői, akik a hétfői szünnap után már Szicíliában folytatják a 3445,6 kilométer össztávú, május 29-én záruló viadalt.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)