Óriási káosz a Touron: bukott a sárga trikós és Roglic is

GettyImages-1407165349
2022.07.07. 10:51
Simon Clarke nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny kockakövekkel tarkított ötödik szakaszát, az eseménydús etapon Wout van Aert megtartotta első helyét összetettben.

A Lille és Wallers-Arenberg közötti 157 kilométeres szakaszon az előzőeknél nehezebben alakult ki a szökés, végül hatan tudtak eltekerni a mezőnytől, köztük annak ellenére is ott volt az elmúlt három etapot szökésben töltő, pöttyös trikós dán Magnus Cort, hogy hegyi pontokat ezúttal nem osztottak. Az etap nehézségét a táv második felében 11 kockaköves szektor jelentette, összesen 19,4 kilométer hosszúságban.

A táv harmadánál a sárga trikós Wout van Aert bukott egy kanyar utáni kigyorsításnál, majd az eddigi négy etapot az első két hely valamelyikén záró belga kiválóság a kocsisoron, felzárkózás közben egy hirtelen befékező csapatautót került ki bravúros reflexszel.

A „mini roubaix-s” rész megkezdésekor négy perc volt a szökevények előnye, a mezőnyt pedig a „kalkulálható” technikai problémák és bukások mellett az egyre gyakoribb támadások rostálták.

Sorra szakadtak le az előzetesen etapsikerre esélyesnek tartott nagymenők, az összetett esélyesek közül pedig a tavaly második dán Jonas Vingegaard, a Jumbo-Visma társkapitánya cserélt egy perc alatt háromszor kerékpárt. Hátránya minimalizálásáért az éllovas csapattársa, Van Aert is visszamaradt segíteni neki. A kedden erődemonstrációt tartó holland csapat másik kapitánya, a szlovén Primoz Roglic röviddel ezután az útra besodródó kis biztosító szalmabála miatt esett, akárcsak az ausztrál sprinter Caleb Ewan.

Az esélyesek csoportjában a hajrához közeledve a legutóbbi két kiírást megnyerő szlovén Tadej Pogacar növelt tempót kétszer is, és el is tudott tekerni a tavaly Milánó–Sanremót nyerő belga Jasper Stuyven társaságában.

A szakaszsikerért a négyfősre zsugorodott élcsoport harcolt, a diadalt az első Tour de France-etapját nyerő Simon Clarke aratta. A télen még csapat nélküli, 35 esztendős ausztrál kerékpáros a végsőkig kivárva a legjobb pillanatban indította meg hajráját, majd a fáradtságtól kimerülten, zokogva rogyott a földre.

Összetettben Pogacar mindössze 13 másodperces előnyt harcolt ki főbb riválisaival szemben, pedig volt olyan, amikor egy perccel tekert előttük. A nap vesztese a honfitársától több mint két perccel elmaradó Roglic lett. A Vingegaardért nagyot dolgozó Van Aert megtartotta a sárga trikót.

Csütörtökön a francia körverseny idei leghosszabb etapja, a Binche és Longwy közötti 220 kilométer vár a mezőnyre. A 109. Tour de France-on a kerékpárosok 3328 kilométert tesznek meg, amíg július 24-én célba érnek Párizsban a Champs-Élysées-n.

Eredmények:
5. szakasz, Lille – Wallers-Arenberg, 157 km:

1. Simon Clarke (ausztrál, Israel–Premier Tech) 3:13:35 óra
2. Taco van der Hoorn (holland, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) azonos idővel
3. Edvald Boasson Hagen (norvég, TotalEnergies) 2 másodperc hátrány
4. Neilson Powless (amerikai, EF Education–EasyPost) 4 mp h.
...7. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 51 mp h.
...16. Wout van Aert (belga, Jumbo–Visma) 1:04 perc hátrány
...61. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 2:59 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Van Aert 16:17:22 óra
2. Powless 13 másodperc hátrány
3. Boasson Hagen 14 mp h.

MTI

(Borítókép: Wout Van Aert a sárga trikóban teker az élen a Tour de France 5. szakaszán. Fotó: Sylcain Lefevre / Getty Images)