Népszerű trükk, mert brutálisan nehéz

2011.10.30. 12:53
Iouri Podladtchikov az első snowboardos, aki fordított alapállásból három és fél fordulattal dupla csavart szaltót, vagy más néven switch 1260 double corkot ugrott félcsőben. A mozdulat nehézségét jól mutatja, hogy az Új-Zélandon edzőtáborozó Podladtchikovéhoz hasonló trükk csak a kétszeres olimpiai bajnok Shaun White-nak sikerült, de neki is csak sima állásból.

Dupla csavartszaltókat két éve ugrálnak félcsőversenyeken. A korszakalkotó trükköt Shaun White mutatta be először, ezzel később olimpiát is nyert. Azóta presztízstrükk lett, amit egyre nehezebb kombinációkban csinálnak. 2011 a cork éve, januárban az Aspenben megrendezett téli X-Gamesen a norvég Torstein Horgmo egy triple corkkal nyert; az amerikai Sage Kotsenburg pedig az innsbrucki Billabong Air&Style-on a világon először ugrott cab 1440 double corkot, de ez csak a hetedik helyhez volt elég.

A moszkvai születésű, svájci Podladtchikov egyedi trükkjéről egy hosszabb videót készítettek, amiben megmutatja többek között az első komolyabb sérülését - amit szintén ebből a trükkből szerzett - és láthatjuk azt is, hogyan gyakorolta be álomtrükkjét egy óriási felfújható párnára.

„Csakúgy, mint egy sima backside-pörgés, ez is rendkívül nehéz mozdulat, mert a testsúlyod a sarkadon van és onnan indítod a trükköt. Gondoljunk csak bele, mennyivel nehezebb egy ugrásnál sarokról elrugaszkodni, mint a lábujjakról, ugyanez játszódik le a félcsőben is. Ez az egyik legtermészetellenesebb ugrás, ráadásul nehezíti a trükköt a fordított állás és az is, hogy a szaltó közben fejjel lefelé vagy a levegőben így nehezebb koncentrálni a pontos érkezésre. De pont ezért annyira népszerű trükk, mert brutálisan nehéz“ – nyilatkozta az IPod becenevű Podladtchikov.

„Ez pont az a trükk, amit először nem szívesen csinálsz félcsőben. Nem sokan ugranak switch backside-trükköket, mert nagyon nehezek, de ha egyszer összejön egy ilyen, az hihetetlen érzés. Először én is csak a fordított állásból rácsúszást gyakoroltam, mielőtt komolyan megpróbáltam volna az ugrást."

A snowboard a wakeboard mellett az egyik legdinamikusabban fejlődő extrém sport. A deszkások évről évre egyre nagyobb és nehezebb ugrásokat mutatnak be. A 17 éves Trevor Jacob idén márciusban például négy vonatot is átugrott.

A fordított alapállású trükkök a legnehezebbek

A switch stance, vagyis a fordított alapállású trükkök a legnehezebbek. Ha eredetileg a bal lábunk van elöl, akkor switchben ez megfordul, tehát a gyengébbik, jobb lábunk kerül előre, ami először nagyon szokatlan és kényelmetlen lehet. Switchben az alapoktól kell kezdeni a gyakorlást, hogy ugyanolyan egyensúlyt és biztonságot szerezzünk, mint sima állásnál. Olyan ez, mintha egy jobbkezes vagy jobblábas a balt kezdené használni.

A backside a forgás irányát jelenti. A deszkasportokban backside és frontside irányba lehet forogni, attól függően, hogy melyik irányba indítják az ugrást. Backside-nál az első 90 fok után a menetiránynak háttal vagyunk a levegőben, vagyis az ugrás elején a hátsó vállunkkal hátrafelé indítjuk a forgást. A frontside ennek az ellentéte.