Ha jó szögben csapódsz be, megúszhatod

2011.12.25. 10:57

A világon elsőként három amerikai, Pat Keller, Isaac Levinson és Chris Gragtmans ereszkedett le a 27 méter magas Noccalula-vízesésen az alabamai Gadsenben.

A zuhanás előtt a legfontosabb a drop zone, vagyis az érkezési terület tanulmányozása, ha túl sekély vagy sziklás a víz, az könnyen okozhat végzetes baleseteket. A három amerikai kajakos tapasztalt evezős, de hiába készültek fel a vízesésből, ekkora szintkülönbségnél a szakértelmen kívül már a szerencse is nagy szerepet játszik, ezért szinte csoda, hogy komolyabb sérülés nélkül fejezték be az expedíciót.

"Ahhoz, hogy elkerüljük a súyos sérüléseket, az érkezési szöget kell szinte tökéletesen eltalálnunk. Ha ez sikerült, még mindig nem garantált a biztonságos érkezés, kicsit olyan, mint egy szerencsejáték" - nyilatkozta Dave Shively, az amerikai Canoe & Kayak magazin főszerkesztője.

A Noccalula-vízesés nem számít rekordnak. A csúcsereszkedést a szintén amerikai Tyler Bradt állította fel 2009-ben, amikor leevezett az 57 méter magas Palouse-vízesésen.