Gördeszkás trükk, 70-nel robogó autóval

2011.12.27. 08:41

Akciófilmekbe illő kaszkadőrtükkel tér vissza a tévéképernyőre Rob Dyrdek. A 37 éves profi gördeszkás úgy pörgette meg autóját a levegőben, ahogy a deszkáját szokta. A showman saját reality műsorához, a Fantasy Factory új évadjához forgatott.

Az ugráshoz hullámalakú rámpákat használt, amire egy átalakított 2012 Chevrolet Sonic-kal hajtott rá, 70 km/h sebességgel. A trükk közben 15 métert szállt úgy, hogy az autó a levegőben 360 fokban megpördült a tengelye körül. A mozdulat egy az egyben a kickflip nevezetű gördeszkás trükk autós változata, ezért a mutatványt car kickflipnek nevezte el.

Nem Dyrdek az első, aki ilyet csinált. 1972 január 12-én Jay Milligen autóversenyző ugrott kísértetiesen hasonlót egy houstoni kaszkadőr show-n, ő Astro Spiral Jumpnak nevezte el trükkjét.

Milligen és Dyrdek ugrásának van egy sokkal ismertebb változata, amit 1974-ben, Az aranypisztolyos férfi című James Bond filmben láthattunk. Az IMDB szerint ez volt az első olyan filmes mutatvány, amit számítógépes technikával készítettek.