Hibátlanul ugrotta a világ legnehezebb snowboardtrükkjét, második lett

2012.02.05. 13:23

A kanadai Mark McMorris, az amerikai Shaun White és a norvég Torstein Horgmo tette felejthetetlenné a 16. téli extrém játékok, a Winter X-Games férfi snowboardszámait. A tizennyolc éves McMorris két aranyat is nyert, White pedig ötödször, maximális pontszámmal védte meg első helyét félcsőben.

A Winter XGames legjobban várt versenyei egyértelműen a férfi snowboard slopestyle, big air és superpipe (félcső) kategóriák. Ezekben a számokban mindig látni valami szokatlant, új trükköt, vagy páratlan teljesítményt.

Idén a big air versennyel kezdődött a program. McMorris rögtön a döntő első körében versenyeken eddig még sosem látott 1440 triple corkkal (tripla csavartszaltó, négy fordulattal) nyitott, amire a maximális 50 pontból 49-et kapott (azért csak 49-et, mert nem volt tiszta az érkezése).

Aztán jött Torstein Horgmo, aki teljesen lazán, szintén elsőre mutatta meg ellenfelének, hogyan kell a trükköt hibátlanul megcsinálni. Ez már csak azért is érdekes, mert ezt a mozdulatot kevesebb mint egy évvel ezelőtt pont McMorris ugrotta meg először, Horgmónak pedig nagyjából háromnegyed év elég volt ahhoz, hogy tökéletesre gyúrja.

A norvég öröme nem tartott sokáig. Hiába ugrotta hibátlanul a világ legnehezebb trükkjét, a big air verseny szabályai szerint négy ugrás közül kettőt vesznek számításba a zsűrik, és mivel McMorris másik ugrása jobb volt, így végül 80-76 arányban őt hozták ki győztesnek.

A világbajnok McMorris, aki másodjára indult az aspeni versenyen, életében először nyert X-Games-aranyat, ami óriási lökést adott neki, a big aires nyitónap után duplázni tudott és megnyerte a slopestyle-versenyt is.

A superpipe talán még a big airnél is nagyobb küzdelmet hozott, végre összejött a Juri Podladtchikov és Shaun White közötti párharc. Az XGames előtt sokan gondolták úgy, hogy egyedül a svájci-orosz Podladtchikov lesz képes megtörni White uralmát a félcsőben, de az amerikai erre alaposan rácáfolt.

A félcsőben három menet közül a legjobb számít. White már az elsőben magasra tette a mércét és egy 94 pontos körrel nyitott. A svájci egy kicsit lemaradt riválisától, de 90 pontjával még tartotta a lépést. A második körben a kétszeres olimpiai bajnok amerikai óriásit rontott és csak 71 pontot kapott. White eredménye láttán Podladtchikov egy kicsit megnyugodott és két pontot is javított. A verseny utolsó szakaszában pedig olyan következett, amit még sosem láthattunk a snowboardversenyek történetében: White ahelyett, hogy ráült volna az első körben szerzett eredményére, inkább bebiztosította győzelmét egy 100 pontos sorozattal, így 2008 óta zsinórban ötödször is nyerni tudott.

Svájci riválisa az utolsó körben is javított, de 93 pontja csak a második helyhez volt elég. A rajongók arra számítottak, hogy Podladtchikov versenyen is bemutatja az előszezonban tanult trükkjét, de végül ez elmaradt. A speciális mozdulat eddig csak egyszer sikerült, novemberben, az új-zélandi edzőtáborban.

A még mindig csak huszonöt éves Shaun White újabb első helyével már tizenhét WinterX-éremnél jár, amiből tizenkettő arany, három ezüst és csak kettő bronz.